Menu

15. Noć muzeja

PROGRAM 15. „NOĆ MUZEJA“, PETAK, 31. 01. 2020.

U Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice od 17:00 – 18:00 “Otvorena vrata Muzeja“ moći će se razgledati stalni arheološki postav antičkog lokaliteta Aquae Iasae i izložba u galeriji „Toplissa“ pod nazivom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“

Od 18:00 – 19:00 predavanje u kino dvorani „Leskovečka Glažuta – od legende do arheoloških tragova“ koje će održati ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović. Program će predstaviti novi arheološki lokalitet Leskovečku Glažutu koji je otkriven 2017. godine, a odnosi se na vrlo zanimljiv povijesni lokalitet koji govori o specifičnoj proizvodnji tzv. „šumskog stakla“ na topličkom području. Provedeni znanstveno-istraživački radovi potvrdili su da je na spomenutom lokalitetu nekada funkcionirala specifična proizvodnja staklenih predmeta, te da su u Glažuti radili razni majstori staklari s područja Europe. Provedeno terensko istraživanje potvrdilo je da su za proizvodnju stakla korištene lokalne sirovine i drvena građa obližnjih šuma. Predavanje ima za cilj znanstvenu prezentaciju kao i popularizaciju ove zanimljive staklarsko-povijesne teme s ciljem promicanja bogate novo otkrivene kulturne baštine grada Varaždinske Toplice.

Od 19:00 – 20:00 prigodno druženje s gostima programa u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice

20.01.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content