Menu

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2018.

VARAŽDINSKE TOPLICE, CRKVA SV. MARTINA, 02. 10. 2018. u 10h PREZENTACIJA obnovljenih kamenih (mramornih) oltara sv. Katarine/sv. Martina i sv. Barbare, rad Francesca Robbe, 18. stoljeće
ORGANIZATORI: RKT ŽUPA SV. MARTINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA I MINISTARSTVO KULTURE, KONZERVATORSKI ODJEL U VARAŽDINU
U crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama nalaze se dva vrijedna oltara, rad Francesca Robbe. Oltari su preneseni iz zagrebačke katedrale u topličku crkvu 1882. godine. Tijekom proteklih dviju godina na oba je oltara cjelovite konzervatorsko-restauratorske radove izvodio Hrvatski restauratorski zavod. Radovi su većim djelom financirani od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske a sufinancirani od RKT župe sv. Martina Varaždinske Toplice i Grada Varaždinske Toplice.
O kulturno-umjetničkoj vrijednosti oltara kao i njihovom putu iz Zagreba u Varaždinske Toplice izlagati će Vesna Pascuttini-Juraga, dipl. povjesničarka umjetnosti i dipl. etnologinja, koja je kao nadležni konzervator koordinirala program obnove oltara. Današnji glavni oltar sv. Martina, nekad posvećen sv. Katarini, nastao je oko 1733. godine, dok je oltar sv. Barbare dovršen 1738. godine. Kroz prezentaciju predstaviti će se briga i očuvanje kulturne baštine, s obzirom na to da je riječ o remek-djelima barokne umjetnosti sjeverozapadne Hrvatske koja su ovom obnovom očuvana za buduće naraštaje.

28.09.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content