Županije u malom

Varaždinskim Toplicama pripala je čast zatvoriti program „Županije u malom“, predstavljanja najljepših lokaliteta Varaždinske županije u atriju Županijske palače u sklopu ovogodišnjeg 20. izdanja Špancirfesta.

A sve koji su stigli u atrij Županijske palače dočekao je veseli kulturno-zabavni program ispunjen različitim sadržajima, kao i bogata ponuda tradicionalnih jela i slastica topličkog kraja. Tako je Udruga „Biserna dolina“ izradila i ispekla domaće štrukle čiji je neodoljivi miris privukao brojne posjetitelje Špancirfesta. Udruga „Svibovečki zvon“ predstavila je tradicionalne topličke kolače, izložbu ručnih radova, a njezini članovi bili su zaduženi i za kuhanje ukusnog kotlića. Svoje rukotvorine predstavile su i vrijedne članice Udruge „Naši cajti“.

Posjetitelji su mogli kušati i neka od najbolji vina lokalnih vinara, okupljenih oko topličke Vinske ceste, dok je OPG Gotić predstavio egzotično voće i povrće iz vlastitog uzgoja, kao i sadnice te domaće umake. Bio je tu i OPG Amalija s ukusnim džemovima i raznim tjesteninama.

Za potpuni doživljaj jedinstvenog topličkog kraja bili su zaduženi članovi KUD-a „Toplice“ koji su izveli glazben program u čemu im je pomogao i Tamburaški sastav ex Fakini. Izlagače i posjetitelje čuvala je rimska XIV. legija Gemina.

Brojne goste u atriju je dočekala gradonačelnica Varaždinske Toplica Dragica Ratković.

– Oduševljena sam idejom i zahvaljujem na prilici za predstavljanje Varaždinskih Toplica na tako velikoj manifestaciji. Sve općine i gradovi koji su se predstavili u sklopu programa „Županija u malom“, dokaz su ogromne raznolikosti i bogatstva narodnih nošnji, glazbe, govora i gastronomije, na jednom malom području kao što je Varaždinske županija. U tome Varaždinske Toplice zauzimaju posebno mjesto, ponajprije zbog svog bogatog povijesnog nasljeđa, ali i vrijednih ljudi koji svojim radom i aktivnostima čuvaju tradicijsko blago. U Varaždinskim Toplicama imamo puno više toga za pokazati nego što je stane u atrij Županijske palače. Veliki dio toga pokazujemo na našim manifestacijama, Lovrečevo festivalu i Aquafestu – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Program „Županija u malom“ nastao je na inicijativu Varaždinske županije a predstavljanje Varaždinskih Toplica operativno su odradili predstavnici Grada Varaždinskih Toplica, Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica, Topličkih udruga te Turističke zajednice Varaždinske županije.