Menu

OBAVIJEST – Prirodna nepogoda od mraza

Obavještavaju se građani da je župan Varaždinske županije dana 09. travnja 2020. godine donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode od mraza za područje Varaždinske županije, zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama kojima su nanešene velike materijalne štete na poljoprivredi u trajnim nasadima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama u periodu od 02. travnja 2020. do 08. travnja 2020.

Posebno napominjemo kako je člankom 10. st. 3. Pravilnika o registru šteta od prirodnih nepogoda („Narodne novine“, broj: 65/2019.) propisano da štetu u poljoprivredi mogu prijaviti svi poljoprivredni proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika (tj. osoba koja obavlja poljoprivrednu djelatnost na području Republike Hrvatske, i to u sljedećim organizacijskim oblicima: obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačko društvo ili zadruga registrirana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te druga pravna osoba). Međutim, prema uputama Ministarstva financija RH od 15. travnja 2020., štetu u pogledu ove prirodne nepogode, mogu prijaviti svi oštećenici, dakle i osobe koje nisu upisane u navedeni Upisnik.

Za potrebe dostave prve procjene štete u Registar šteta, pozivaju se svi oštećenici koji su pretrpjeli štetu na poljoprivrednoj proizvodnji da Gradskom povjerenstvu podnesu prijavu šteta na obrascu PN (Prilog 2.).

Prema članku 10.-13.  Pravilnika o registru šteta od prirodnih nepogoda, procjena štete u poljoprivredi obuhvaća štete nastale na biljnoj proizvodnji uključujući obrtna sredstva u poljoprivredi i stočarstvu. Procjena štete na biljnoj proizvodnji obuhvaća procjenu štete na višegodišnjim nasadima i obrtnim sredstvima u poljoprivredu uključujući gubitak priroda u kalendarskoj godini u kojoj je proglašena prirodna nepogoda. Šteta na višegodišnjim nasadima odnosi se na uništenje stabala i sadnica voćaka, maslina te trsova vinove loze. Iznos štete na višegodišnjim nasadima obračunava se umnoškom broja uništenih stabala, trsova i/ili sadnica s jedinstvenom cijenom kulture. U obrtna sredstva u poljoprivredi ubrajaju se sirovine, reprodukcijski materijal, poluproizvodi i nedovršeni proizvodi te gotovi proizvodi i tekuća poljoprivredna proizvodnja. Šteta u tekućoj poljoprivrednoj proizvodnji može nastati na žitaricama, industrijskom bilju, krmnom i ostalom bilju, livadama, pašnjacima te voću, povrću, grožđu i maslinama. Šteta je jednaka umnošku procijenjenih količina uništenih roba i jedinstvenih cijena.

Jedinstvene cijene poljoprivrednih kultura i prinosi poljoprivrednih kultura javno su objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva financije, putem poveznice: https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/koncesije-i-drzavne-potpore/prirodne-nepogode/cijene-i-prirodi-po-zupanijama/487

Sukladno navedenome, pozivamo sve osobe (fizičke i pravne osobe), a koje su pretrpjele štetu uslijed prirodne nepogode mraza u razdoblju od 02. do 08. travnja 2020, da, popunjavanjem obrasca PN dostave Gradskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, podatke o štetama koje su pretrpjeli. Posebno napominjemo važnost točnog unošenja svih podataka (osobni podaci, MIBPG za poljoprivredna gospodarstva, oznaka čestice na kojoj se nalazi poljoprivredna proizvodnja, kontakt podatak, podaci o imovini koja je stradala i iznosu štete).

Iz razloga preventivnih mjera od širenja koronavirusa COVID-19, pozivamo sve prijavitelje da popunjene obrasce dostave putem e-maila, na mail adresu: info@varazdinske-toplice.hr, odnosno osobno dostavom popunjenog obrasca PN u prostorije Gradske uprave Grada Varaždinskih Toplica (predaja u pretinac Prijave šteta koji se nalazi ispred ulaza u Gradsku upravu). Rok za dostavu prijava jest 22. svibnja 2020. do 10:00 sati.

 

Obrazac PN moguće je preuzeti na sljedećoj poveznici: PN obrazac

 

Odluka župana Varaždinske županije o proglašenju prirodne nepogode dostupna je na sljedećoj poveznici: Prirodna nepogoda – mraz

14.04.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content