Menu

Obilježen Tjedan borbe protiv TBC-a

Svake godine zajedničkom akcijom Hrvatskog Crvenog križa obilježava se Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi ukazati na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe, pa tada govorimo o izvanplućnoj tuberkulozi. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se razvija kao bolest nekih skupina ljudi ( beskućnici, zatvorenici, raseljene osobe, alkoholičari) zbog neishranjenosti i loših higijenskih uvjeta života.

Izvor zaraze je bolestan čovjek u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberkuloze koji se šire kapljičnim putem kao obična prehlada. Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti od 10 do 15 osoba godišnje, a barem jedna od njih će oboljeti.

Bolest se otkriva pojavom općih simptoma koji traju dulje od tri tjedna: kašalj, gubitak tjelesne mase, povišena temperatura, umor.

To je izlječiva bolest ako se otkrije na vrijeme, liječenje započinje u bolnici u trajanju od dva mjeseca, te kod kuće još četiri mjeseca.  Najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze je cijepljenje.

Prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2017. godinu broj osoba oboljelih od tuberkuloze iznosi 9 na 100 000 stanovnika (ukupno 371 osoba). Svake godine od tuberkuloze umire 1.7 milijuna ljudi, najviše u zemljama istočne Europe, jugoistočne Azije i Afrike.

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof u sklopu obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze posjetilo je Službu za plućne bolesti TBC Klenovnik i doniralo potrepštine (majice, čarape i ručnike) za bolesnike, a u cilju informiranja lokalne zajednice volonteri GDCK Novi Marof dijelili su u Varaždinskim Toplicama letke i brošure o tuberkulozi.

21.09.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content