Menu

Otvorena Galerija Toplissa

Povodom 80. obljetnice Zavičajnog muzeja u Varaždinskim Toplicama u petak je svečano otvorena Galerija Toplissa s prigodnom izložbom koja pokazuje svu raznolikost, atraktivnost i vrijednost građe u muzejskim zbirkama.

Podsjećamo, toplički Zavičajni muzej je 1937. osnovao Josip Čabrijan, ljekarnik, muzealac i povjesničar, a ovaj značajni trogodišnji projekt financirali su Ministarstvo kulture te Grad Varaždinske Toplice.

– Galerija ima simbolično ime jer se u pismu kralja Bele III. iz 12. stoljeća Varaždinske Toplice prvi put spominju kao naselje Toplissa. Grad je u godini obilježavanja jubileja dobio novi kulturni sadržaj koji će biti zanimljiv turistima i školarcima koji razgledavaju postav Muzeja. U njemu se često organiziraju edukativne radionice prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja i njihovim afinitetima – naglasila je gradonačelnica Dragica Ratković kojoj je pripala čast da otvori Galeriju i izložbu na kojoj se brojni eksponati prvi put prezentiraju znatiželjnicima.

Muzej posjeduje predmete iz arheološke, balneološke, etnografske, kulturno-povijesne, likovne, numizmatičke i povijesne zbirke, te zbirke Hajduk i Čabrian. Svaka od njih je ponekim predmetom predstavljena na izložbi koja se može idućih godinu dana razgledati u uredovno vrijeme Muzeja, naglasila je ravnateljica prof. Spomenka Vlahović.

– Izložena su 132 različita muzejska predmeta koji uglavnom ilustriraju povijest i način života u Varaždinskim Toplicama, od antike do današnjih dana. Posebnu izložbenu cjelinu čine po prvi puta izloženi te restaurirani grafički listovi Križnog puta, na čijoj je znanstvenoj obradi radila za potrebe izložbe prof. Mirjana Dučakijević. Ujedno se po prvi puta u Varaždinskim Toplicama nakon otkrića i restauracije izlažu  vrijedne reljefne ploče s prikazima nimfa, a izložen je i izbor vrijednih restauriranih numizmatičkih nalaza, također s arheološkog lokaliteta Aquae Iasae – naglasiila je Vlahović.

Na realizaciji idejnog projekta galerijskog prostora za povremene izložbe Muzeja radile su  dipl. ing. arh. Ana Dana Beroš i dipl. ing. arh. Ana Coce iz Zagreba.

Autori izložbe su Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin, Želimir Laszlo, konzervator savjetnik iz Zagreba, Stanislav Novak, viši preparator iz tvrtke Conservum, Dora Kušan Špalj, muzejska savjetnica iz Arheološkog muzeja Zagreb i Spomenka Vlahović.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
13.11.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content