Menu

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Svibovcu “Zvrkaonice”

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, u Osnovnu školu Svibovec i njezine područne škole u Drenovcu i Gornjoj Poljani u četvrtak je stigla „Zvrkaonica“. Zvrkaonice“ su čitateljsko-pisateljsko-glumački susreti koji potiču učenike i učenice za zainteresirano slušanje, pomno čitanje, stvaralačko pisanje i radosnu glumu, a vodi ih i realizira sam autor Siniša Cmrk.

– Mene je zapalo delati to po svim školama u Hrvatskoj, a prva škola u Varaždinskoj županiji, u gradu Varaždinskim Toplicama je svibovečka. Krenuli smo jutros u Drenovcu, kaj bi bili zdravi kakti dreni. Pa smo otišli u Gornju Poljanu gdje smo gledeli kak su nam polja jesenski zlatna, žota i črlena. Kaj bi imali snagu za dalje došli smo v Svibovec kaj bi bili kak svibič dok ne flikne po zraku. Idemo otud dalje prema zapadu pa na istok i jug – rekao je Cmrk o svom susretu s djecom koju u „Zvrkaonici“ motivira na određeni sadržaj na drugačiji način.

– Djeca imaju zadatak naučiti osnove kroz hodanje, pljeskanje, disanje, naučiti kako se može napraviti jedna pjesma o svojemu kraju. Netko iz publike kaže jednu riječ, a drugo dvoje dvije rečenice. Na temelju te jedne riječi i dvije rečenice mi svi skupa napravimo pjesmu. Ako imamo vremenu onda ju i odglumimo. Cilj je integrirati djecu koja i nemaju volju za takve sadržaje – dodao je autor „Zvrakaonice“, ne skrivajući oduševljenje odazivom učenika u Svibovcu, Drenovcu i Gornjoj Poljani.

– Oduševljen sam djecom. Otvorenih srca, velikih očiju, svi su sudjelovali i otpjevali pjesmicu za sve u Hrvatskoj – kazao je Cmrk.

Inače, iza projekta je namjera da se, zajedno s Hrvatskom udrugom školski knjižničara, jednako afirmiraju sve škole u Hrvatskoj, i velike s više stotina učenika i male poput one u Drenovcu s 12 ili u Gornjoj Poljani s 21 učenikom. Kao rezultat projekta nastaje i nekomercijalni školski portal na kojem će sve škole u Hrvatskoj moći pokazivati svoja dostignuća, svoje nagrađene, svoju talentiranu djecu. Portal će biti zatvoren za javnost, a informacije će škole razmjenjivati između sebe.

1 — 6
2 — 6
3 — 6
4 — 6
5 — 6
6 — 6
28.10.2016
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content