Menu

Program za manifestaciju „NOĆ MUZEJA“

U sedamnaestom po redu programu NOĆI MUZEJA 2022. s temom „Između otvorenog i digitalnog“, te unatoč globalnoj krizi izazvanoj uslijed pandemije program manifestacije Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice bit će održan u digitalnom obliku na službenoj web stranici Muzeja. Pripremljeni program u vidu digitalne prezentacije Muzeja predstavlja tako nezaobilazni kulturni događaj za sve ljubitelje kulturne baštine i povijesti.
Predavači Spomenka Vlahović, dipl. arheolog i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinskih Toplica i nastavnik latinskog jezika u Prvoj gimnaziji Varaždin Rajko Guščić, prof., pripremili su predavanje i prezentaciju u virtualnom ppt obliku pod naslovom „Aquae Iasae i Pannonia Superior u rimskoj državi; lokaliteti Tác, Aquincum, Seusovo blago – širenje Rimljana kroz Gornju Panoniju“.
Spomenuto predavanje ima cilj detaljno predstaviti antičku bogatu kulturnu baštinu poznatog lokaliteta Aquae Iasae iz Varaždinskih Toplica ali i zanimljive otkrivene arheološke nalaze i razne druge povijesne podatke koji bogato ilustriraju antičku kulturu i civilizaciju Rimljana u području provincije Pannonie Superior.
Stručnjaci su u prezentaciju uključili izvornu arheološku bogatu foto-dokumentaciju koja je dijelom nastala tijekom višegodišnje edukacije raznih kolega i stručnjaka iz područja osnovno školskog i srednjoškolskog obrazovanja ali i tijekom provedbe raznih obrada stručnih tema u sklopu terenske nastave koja se odvijala na antičkom lokalitetu Aquae Iasae i u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice.
U drugom dijelu digitalne prezentacije stručnjaci su obradili poznate antičke lokalitete s teritorija navedene provincije koji se danas nalaze na teritoriju Republike Mađarske. Prezentirani su lokaliteti Gorsium – Herculia – Tác. Navedeni antički lokaliteti obrađeni i predstavljeni su na vrlo zanimljiv i moderan način s bogatim ilustracijama i fotografijama. Zainteresirana publika će moći u on-line obliku vidjeti kako arheološke i baštinske zone danas izgledaju i na taj digitalan način dobiti detaljan uvid u očuvanu i prezentiranu antičku baštinu teritorija Pannonie superior.
U trećem dijelu spomenutog predavanja/prezentacije stručnjaci su pripremili i obradili vrlo zanimljivu arheološku temu poznatu pod nazivom „ Seusovo blago“ . Tema obrađuje priču oko poznate arheološke zbirka najljepšeg srebrnog posuđa 14 komada i jednog brončanog kotla iz perioda kasne antike. Blago je iskopano u okolici Barbarige na poluotoku Istri. Zaplijenjeno je u Švicarskoj 1981. godine. Pitanje mjesta točnog otkrića, kao i podaci oko arheološke provenijencije nalaza do danas nisu riješena. Na postojanje ovog blaga stručna javnost je saznala zbog prodaje jednog komada iz ove zbirke 1980. kad su dvojica preprodavača iz Beča ponudili ih na prodaju u Londonu. Ostali su nalazi došli do tržišta, a vjeruje se da je cijelu zbirku otkupio Spencer Compton, 7. markiz od Northamptona. Danas se vrijedna arheološka kolekcija Seusovog blaga nalazi na teritoriju Republike Mađarske.

Navedeno predavanje moći će posjetitelji manifestacije NOĆI MUZEJA dne 28. 01. 2022. pogledati u on-line obliku u ppt prezentaciji na web stranici Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice: https://zmvt.hr

21.01.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content