Menu

Projekt Školska shema – prateće obrazovne mjere

U sklopu Nacionalne strategije Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u topličkoj je školi 26. svibnja 2022. provedena prateća obrazovna mjera: sjetva, sadnja i opremanje školskih vrtova – povezivanje djece s poljoprivredom. Aktivnosti prateće obrazovne mjere provela je savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelena Stipetić.
Učenici osmih razreda slušali su predavanje o sjetvi i sadnji u školskom vrtu, uzgoju povrća, planu sadnje u plasteniku te njezi školskog voćnjaka, a sve su se aktivnosti provele u školskom vrtu, plasteniku, voćnjaku i pčelinjem vrtu.
Gospođa Jelena naglasila je učenicima važnost ulaganja u vlastiti vrt, zato što jedino u tom slučaju možemo biti sigurni u kvalitetu voća ili povrća. Istaknula je da u dućanima ne možemo odmah prepoznati povrće i voće koje nije tretirano pesticidima, a može nanijeti štetu našem zdravlju ili oprašivačima (pčelama). Navela je i na što osobito treba paziti prilikom uzgoja povrća i voća (za zaštitu koristiti ekološka sredstva, paziti na plodored…)
Kod pčelinjeg vrta naše škole gdje su nikle zasijane medonosne biljke nalazi se i cvjetna medonosna spirala. Jedan dio zasađen je lavandom i majčinom dušicom, cvjetnim sadnicama koje privlače pčele, a u drugi su dio učenici 8.b razreda zasadili cvijeće koje privlači pčele i zasijali niske medonosne biljke. Gospođa Jelena je i u pčelinjem vrtu pokazala način sijanja, sadnje i zalijevanja.
Na kraju, učenike je upoznala sa svojim zanimanjem i potrebom osoba educiranih u agronomiji i poljoprivredi kako bi pomogle ljudima u današnjem vremenu. Te informacije učenicima su osmih razreda od izuzetne važnosti zato što ih ubrzo očekuje odabir zanimanja i upis u srednju školu.

S učenicima 8.b razreda na predavanju i aktivnostima bile su i ravnateljica škole Goranka Štefanić te njihova razrednica Ivančica Svetec.

Tekst: Sanja Habek, Ivančica Svetec

1 — 4
2 — 4
3 — 4
4 — 4
01.06.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content