Menu

Sveta misa povodom Svjetskog dana bolesnika

Na blagdan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske, povodom Svjetskog dana bolesnika, u utorak 11. veljače, u Kongresnoj dvorani hotela Minerva u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, svetu misu za bolesnike i medicinsko osoblje po prvi je put predslavio novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Obraćajući se okupljenima, ne samo bolesnicima, već i brojnim mještanima koji su dvoranu ispunili do posljednjeg mjesta, biskup Radoš je poručio:
-Kada sami osjetimo iskustvo bolesti, osjećamo određenu krizu, osjećamo ponekad nemoć, osjećamo kako smo maleni. Često puta bolesnik zna osjetiti da je napušten, da je sam. No iskustvo krize, iskustvo slabosti, iskustvo koje nam daje osjećaj nemoći, može nas povesti u novo iskustvo, iskustvo nježnosti, posebne pažnje. Oni koji su kod bolesnika, u prvi mah su zbunjeni. Kad se netko u našoj obitelji razboli, zbunjeni smo, ne znamo kako pomoći, ali naše misli, osjećaji i želje usmjereni su prema njemu. Ako nam je drag, ako ga istinski volimo, tada nam je blizina svakim danom sve veća, a ljubav sve jača.

Biskup Radoš kazao je i da jedni drugima možemo iskazati više ljubavi upravo onda kada netko trpi u našoj kući.
-Cijela kuća se okupi i zaokupi bolesnikom, želi mu pokazati blizinu, pažnju, učiniti sve da bolesnik stane na svoje noge. Iskustvo bolesti je i iskustvo zajedništva, okupljanja, nježnosti i posebne ljubavi koju nam Bog daje i potvrda da obitelj i kroz to teško iskustvo može rasti, može funkcionirati na bolji način – rekao je biskup u svojoj propovijedi te, obrativši se posebno bolesnicima, dodao:
-Danas molimo Gospodina da bude s vama, da bude blizu vas i da vam snagu da se borite za život. Da svaki dan Bogu zahvaljujete na svakom pomaku i koraku naprijed, da zahvaljujete liječnicima koji su vam na usluzi, medicinskim sestrama koje su često izraz Božje nježnosti prema vama. Zahvalite Gospodinu na svim djelatnicima koji brinu o vama, na vašim bližnjima koji uvijek nađu vremena i načina da dođu, da vas posjete, uzmu za ruku. Ali neka ovo bude i vrijeme u kojem tražite „Gospodine, daj nam više, daj da ozdravim potpuno u svojoj nutrini, u svojoj duši”.

Svetoj je misi nazočila i toplička gradonačelnica Dragica Ratković koja je podsjetila da je riječ o tradicionalnoj misi koja se u Specijalnoj bolnici u Varaždinskim Toplicama svake godine služi na blagdan Gospe Lurdske.
-Mi smo kršćani, katolici i red je da na dostojan način obilježimo ovaj blagdan u znak štovanja Majke Božje Lurdske, zaštitnice bolesnika. Njezin je blagdan, 11. veljače, proglašen i Svjetskim danom bolesnika, stoga mi njegujemo tradiciju i svake godine obilježavamo ovaj dan u našoj Specijalnoj bolnici u kojoj je mnogo bolesnika. Drago mi je što po prvi put svetu misu služi naš novi biskup mons. Bože Radoš i što se ovdje okupilo tako mnogo vjernika među kojima su korisnici bolnice, ali i naši mještani. Svima nam trebaju riječi utjehe, ali i podrške – kazala je gradonačelnica Ratković.

Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama je kazao:
-To je jedna tradicija da se Svjetski dan bolesnika u bolnici Varaždinske Toplice obilježava svetom misom koju tradicionalno predvodi netko od biskupa. Prošle godine je bio i kardinal Vinko Puljić, a evo ove godine imamo čast da nam se po prvi put ovdje obrati i novoimenovani varaždinski biskup. To je jedan lijepi običaj koji su prepoznali i našio korisnici pacijenti, ali i stanovnici Varaždinskih Toplica, tako da uvijek imamo punu dvoranu u Minervi.

Dodajmo i kako u sklopu rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama postoji bolnička kapela kojoj je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac, a suzaštitnica Majka Božja Lurdska. Tjedno se ondje slavi sveta misa, a u njoj gotovo neprestano mole brojni bolesnici i pacijenti na rehabilitaciji.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
12.02.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content