Menu

Toplički učenici prisjetili se uskrsnih običaja topličkog kraja

U sklopu eTwinning projekta Uskrs u mojem zavičaju učenici topličke škole istraživali su o tradicionalnim uskrsnim običajima topličkog kraja. Projekt je nastao  na inicijativu učiteljice Martine Kos-Grabar, a u projekt su se aktivno uključile učiteljice Mirjana Bartolić, Biserka Bešenić, Mirna Veraja, Mirela Glavnik , Ivančica Svetec te učitelj područne škole Jozo Rajič. Svojim radovima projektu su doprinijele i ostale učiteljice razredne nastave kao i njihovi učenici. Čitav projekt proveden je uz potporu ravnateljice škole Goranke Štefanić.

Škole partneri u projektu bile su nam  OŠ dr. Jure Turića iz Gospića, OŠ Rudolfa Strohala iz Lokva,  OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, OŠ Josipovac i OŠ Petar Zrinski iz Čabra.

Na mrežnom sastanku svih sudionika partnera dogovorene su projektne aktivnosti koje je bilo potrebno realizirati u određenom vremenu.

Učenici su istraživali usmene predaje svojih djedova i baka o uskrsnim običajima te ih uprizorili  igrokazima ili prikazima određenog običaja, a potom su materijale postavili na TwinSpace prostor kako bi bili vidljivi svim sudionicima u projektu. Izrađujući pisanice, pokazali su svu svoju kreativnost u različitim likovnim tehnikama, a u uskrsne čestitke utkali su dašak osobnosti i puno ljubavi pa je tako svaka čestitka postala pravo malo remek-djelo vrijedno divljenja.

Pod mentorstvom učiteljice Biserke Bešenić učenici su, odjeveni u narodne nošnje, uprizorili običaj Cvjetnice. Kao i nebrojeno puta do sada, naš muzejski dio škole poslužio je upravo za prikaz ovog običaja. Djevojčice su napravile cvjetne bukete, a dječaci cvjetne puške i na taj su način vratili iz zaborava  drevni običaj, a partnerske škole upoznali su jednim lijepim običajem topličkog kraja.

U posljednjem tjednu projekta održano je virtualno druženje s partnerskim školama  na kojem su učenici međusobno razmijenili iskustva i prepričali po jedan uskrsni običaj zavičaja iz kojeg dolaze. Imali smo prilike čuti različite običaje, ali ono što nam je svima zajedničko jest izrada pisanica i činjenica da je Uskrs putokaz da pouzdanjem u Boga prepoznamo radost i nadu za bolji život.

 

Tekst: Martina Kos – Grabar

Fotografije: Mirjana Bartolić, Biserka Bešenić, Mirela Glavnik, Mirna Veraja, Jozo Rajič

1 — 4
2 — 4
3 — 4
4 — 4
12.04.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content