Menu

Toplički učenici rekli NE nasilju

Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se svake posljednje srijede u mjesecu veljači. Obilježavanje ovog dana ima korijene nastanka u Kanadi, ne tako davne 2007. godine, kada su jednog učenika srednje škole ostali učenici maltretirali, zato što došao u školu u ružičastoj majici u znak potpore svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. U pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su, podijelivši ružičaste majice školom, odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja te tako dali potporu samom dječaku. Njihova poruka uskoro je poprimila globalne razmjere pa se Dan ružičastih majica najčešće obilježava u odgojno – obrazovnim institucijama diljem svijeta s ciljem sprječavanja vršnjačkog nasilja.
Toplička škola dugi niz godina obilježava Dan ružičastih majica na različite načine, a ove godine jedan od istaknutijih datuma u školskom kalendaru obilježen je u obliku eTwinning projekta Budi hrabar i reci NE nasilju. Autorica projekta je učiteljica Informatike Martina Kos – Grabar, a u realizaciji projektnih aktivnosti sudjelovale su učiteljice Mirjana Bartolić, Biserka Bešenić, Mirela Glavnik i Mirna Veraja, zajedno sa svojim učenicima. Projekt je poduprla i ravnateljica škole Goranka Štefanić. Partnerske škole bile su nam OŠ Perušić, OŠ Josipovac, OŠ Andrija Mohorovičić Matulji i OŠ Popovac.
Projekt je bio podijeljen po etapama i u svakoj etapi bilo je potrebno realizirati zadane aktivnosti. U prvoj etapi naglasak je bio na traženju partnerskih škola, označavanje partnerskih škola na Padlet ploči postavljenoj na TwinSpaceu, uspostavljanju kontakata, kreiranju učeničkih profila na TwinSpaceu te izrada mapa predviđenih za učitavanje radnih materijala i dokumentaciju projektnih aktivnosti. Održan je i prvi mrežni sastanak sudionika na projektu na kojem su definirana očekivanja, ciljevi, zadatci i nadolazeći hodogram daljnjeg tijeka projekta. U drugoj etapi projekta zadatak učenika bio je dizajnirati prijedlog logotipa projekta. Svaka škola poslala je svoj prijedlog logotipa, a da glasovanje bude transparentno napravljena je anketa na TwinSpaceu gdje su učenici mogli dati svoj glas za najkreativniji prijedlog logotipa. Najviše glasova osvojio je prijedlog učenika iz OŠ Andrije Mohorovičića Matulji te je zasluženo postao službeni logotip projekta. Treća, ujedno i posljednja etapa, bila je namijenjena izradi digitalnih materijala, provođenju radionica na temu vršnjačkog nasilja, izradi edukativnih plakata te ukrašavanja školskih panoa i učionica na temu projekta. Putem konferencijskog alata održano je virtualno druženje partnerskih škola na kojem su učenici pisali afirmativne poruke i čitali ih ostalim učenicima te izmjenjivali dojmove o samom projektu.
Provedene aktivnosti poticale su na socijalnu interakciju između učenika, pozitivan stav, empatiju, jedinstvo i razvijanje pozitivnih humanih vrijednosti, poticale su učenike na izražavanje, jačanje komunikacijskih kompetencija, digitalnih kompetencija, stvaralačkog i likovnog izražavanja. Provedbom projekta i sudjelovanjem u različitim aktivnostima učenici su željeli upozoriti na problem vršnjačkog nasilja, sve raširenijeg u školama diljem svijeta.

Rezultate projektnih aktivnosti možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://view.genial.ly/623da06bb7a59e0012b8bff5/interactive-content-dan-ruzicastih-majica-2022

Tekst: Martina Kos-Grabar
Fotografije: Biserka Bešenić, Mirela Glavnik, Mirna Veraja i Martina Kos-Grabar

1 — 3
2 — 3
3 — 3
01.04.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content