Menu

Učenici trećih razreda topličke škole upoznavali su prošlost svoga grada

Učiteljice trećih razreda topličke škole Ružica Erić i Biserka Bešenić su u petak, 17. ožujka, organizirale učenicima izvanučioničku nastavu kako bi upoznali prošlost svoga grada. Posjetili su Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama i Arheološki park Aquae Iasae.

Cilj je ove izvanučioničke nastave bio upoznati Zavičajni muzej kao kulturnu ustanovu koja čuva neke od najvrednijih spomenika Rimskog Carstva, kao i ostatke geološke povijesti nakon termalnog vrela te izloške koji svjedoče o kontinuitetu života i liječenja termalnom sumpornom vodom na tom prostoru. U Muzeju se nalazi i povijesna dokumentacija koja govori o nastanku trgovišta Varaždinske Toplice i njegovu razvoju u srednjemu vijeku, a u njemu je i velika zbirka likovnih djela akademskih umjetnika te zbirka etnografskih predmeta. Muzej je osnovao 1937.g. toplički ljekarnik mr.ph. Josip Čabrijan. Učenici su upoznali i Arheološki park Aquae Iasae, park s iskopinama iz rimskoga doba. U današnjemu parku je otkriven kompleks rimske javne arhitekture koji se sastoji od kupališnoga dijela, koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.

Muzejom i Arheološkim parkom učenike je provela kustosica prof. Spomenka Vlahović.

Učenici su se ukratko upoznali i s projektom Rođenje Europe u koji je uključen Zavičajni muzej, a u njemu su već sudjelovali i sami učenici u 1. i 2.razredu.

1 — 5
2 — 5
3 — 5
4 — 5
5 — 5
22.03.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content