Menu

Gradonačelnica Ratković i ove godine organizirala druženje pčelara

Kako bi pomogli pčelarima i pčelarstvu na svom području, Grad Varaždinske Toplice već godinama subvencionira njihovu djelatnost, pa se tako svake godine izdvajaju potpore poljoprivrednicima, a među njima i pčelarima.

A da se radi o važnoj grani poljoprivrede redovito pokazuje i gradonačelnica Dragica Ratković koja je uvela jednu dobru praksu – tradicionalno druženje s pčelarima koje se odvija svake godine. Ovoga puta to je bilo u srijedu, a na druženju se moglo čuti dosta informacija i planova za ovu, i naredne godine.

Jedan od pčelara koji je bio na ovogodišnjem druženju je i Petar Dušak koji se pčelarstvom bavi od 2017. godine.

– Naporan je to posao, no kada se podijeli kroz godinu nije tako strašno, bar ne na količinu koju ja imam. Protekle godina sam prijavio 40 košnica, sada ih imam 50-ak, a kako će biti sljedeće godine, to ćemo još vidjeti. Ovisi o planovima za poticaje, planiram i neku opremu kupiti. Imamo i dobru suradnju s Gradom koji nam svake godine novčano pomaže po košnici – rekao je Dušak te istaknuo kako je zasad zadovoljan sezonom, a primarna mu je agacija.

Dodao je kako je kroz godine povećavao broj košnica, no vjeruje da će ostati na trenutnom broju.

– 40 do 50 košnica po pčelinjaku je dosta. Sad nemam drugu lokaciju, još i uz posao, tako da ću vjerojatno na tome ostati – rekao je Dušak.

Kao i svake godine, Grad je i ove godine u Proračunu osigurao sredstva za pomoć pčelarima.

– Ove godine u Proračunu smo za pčelare osigurali 11 tisuća eura pa se tako po pčelinjoj zajednici dodjeljuje 13,27 eura za pčelinje zajednice stacionirane na području grada. Ujedno se sufinancira i 50 posto troškova dobave novih pčelinjih zajednica, ali najviše do iznosa od 49,77 eura – objasnila je gradonačelnica Ratković te dodala kako Grad redovno potiče proizvodnju na području grada.

– Svjesni smo koliko su nam pčele važne i koliko je težak i zahtjevan ovaj posao. Nažalost, vrijeme je takvo da se pčelari svake godine suočavaju s raznim izazovima i zbog toga im Grad redovno pomaže. Cilj nam je očuvati pčelinje zajednice na području grada i pomoći pčelarima da lakše prebrode izazove s kojima se suočavaju. Dakako, na taj način želimo i privući nove ljude, nove pčelare, posebice mlade, da se počnu baviti ovim poslom – rekla je gradonačelnica te istaknula kako Grad ima vrlo dobru suradnju s pčelarima.

1 — 12
2 — 12
3 — 12
4 — 12
5 — 12
6 — 12
7 — 12
8 — 12
9 — 12
10 — 12
11 — 12
12 — 12
20.06.2024
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content