Menu

O gradu

Grad Varaždinske Toplice smješten je na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, na sedrenim terasama uz južnu padinu Topličke gore i obodu kotline kojom vijuga rječica Bednja.

Uzdiže se u slikovitom krajoliku jedinstvene ljepote, a zbog zaklonjenog položaja ima relativno blagu i nadasve zdravu klimu.

Područje Grada prostire se na površini od 79,75 km2 i prema zadnjem popisu ima 5.537 stanovnika u 23 naselja i spada u ispod prosječna naselja mjesta u okviru Varaždinske županije.

Povijest

U starom vijeku prepoznali su to Rimljani, te uz izdašan izvor ljekovite termalne vode u doba Rimskog carstva naselju nadjenuše ime Aqua Iasae.

Grad Varaždinske Toplice ima najstarije termalne toplice u Hrvatskoj, a u središtu grada čuva se jedan od najznačajnijih kontinentalnih arheoloških kompeksa, iskopine rimskog termalnog kupališta iz doba rimskog cara Konstantina iz 2. stoljeća, koje je puna četiri stoljeća služilo svojoj svrsi.

Ime Grada Toplica prvi puta u povijesti se spominje u Ispravi kralja Bele III. 20. kolovoza 1181. godine kao naselje Toplissa, a na kontinuitet korištenja termalne vode upućuje dokument iz 1420. godine kada Varaždinske Toplice dobivaju status trgovišta. Krajem 17. stoljeća, po prestanku turske opasnosti stari gradski kaštel preuređuje se u barokni dvorac, sadašnji Stari grad i postaje konačište za uglednije goste.

Termalna voda

Termalna voda koja izvire iz dubine gotovo 1800 metara, u izvorištu temperature 58° C, traje približno 20 tisuća godina. Početci modernog kupališnog lječilišta u Gradu Varaždinskim Toplicama vežu se uz dolazak slavnog liječnika Ivana Krstitelja Lalanguea, rodom lukseburžanina, koji krajem 17. stoljeća djeluje u Varaždinu. Lječilišni turizam počinje gotovo prije 185 godina, kada Varaždinske Toplice uvode stalni liječnički nadzor.

Nešto kasnije, grad započinje izgradnju čvrstih objekata i kroz niz godina Toplice se pretvaraju u suvremenu termalnu rivijeru. Moderno kupališno lječilište Toplice dobivaju 1. svibnja 1820. godine po načelima medicinske znanosti, intenzivno se razvijaju i svrstavaju se uz bok europskih kupališnih lječilišta.

Toplice danas

U novije doba, trebalo je gotovo 20-ak godina strpljivog i upornog rada da bi Toplice doživjele ozbiljniji pomak ka gradskom naselju te da zdravstveno-turistička djelatnost kao prioritetna gospodarska grada Varaždinskih Toplica dobije ispravnu fizionomiju i realnu perspektivu.

Demokratskim promjenama i uspostavom suverene Hrvatske otvaraju se nove perspektive razvitka grada Varaždinskih Toplica, posebno pak da vrate «izgubljenu dušu» i svoj nekadašnji srednjeeuropski šarm.

U tome naročito prednjači gradska uprava koja zadnjih četiri-pet godina ulaže puno truda u obnovu infrastrukture izgleda Toplica, pa je tako od propadanja spašena povijesna zgrada u okviru zaštićene jedinstvene arhitektonske cjeline u kojoj je smješteno Gradsko vijeće, Gradsko poglavarstvo i Stručne službe grada. Gradska uprava velike napore ulaže zajedno sa zavičajnim muzejom grada da se spasi od propadanja ogromna spomenička baština koja je pod stalnom zaštitom konzervatora.

Posjetite grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content