Menu

1. dan Aquafesta

Otvaranjem 2. međunarodnog stručnog skupa „Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra“, u petak, 31. svibnja, započeo je program ovogodišnje manifestacije Aquafest u Varaždinskim Toplicama.

Domaći i strani predavači obuhvatili su teme vezane uz kulturnu baštinu Varaždinskih Toplica, predstavljene su dosadašnje spoznaje i potrebe budućih istraživanja porijekla termalnih voda, njihova lječilišna vrijednost, kao i projekt budućeg Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

I 2. međunarodni stručni skup o termalnim vodama, po imenima predavača i prezentiranim najnovijim saznanjima iz područja geotermalnih voda i srodnih područja, dokazao je da su Varaždinske Toplice predvodnik razvoja lječilišnog turizma u Hrvatskoj.

Prvi dan Aquafesta zaključen je koncertom Doris Karamatić na harfi u rimskoj bazilici, kao i atraktivnim večernjim programom na rimskom lokalitetu. Posjetitelji su mogli uživati u kostimiranoj povorci pod bakljama i scenskim prikazom „Lux tenebros“, odnosno „Svijetlo u mraku“. Prikazane su i gladijatorske borbe, ulicama su prošle rimske legije, a sve je zaokruženo druženjem uz ognjište u rimskom taboru.

Svi oni koji su propustili uvodna događanja na Aquafestu, to mogu nadoknadili već u subotu, 1. lipnja. Rimska povorka uz bubnjeve gradom će proći u 10.30 sati. Posjetiteljima, ali i rimskom caru Konstantinu Velikom, predstavit će se sve rimske skupine koje sudjeluju u ovogodišnjem festivalskom programu. Slijedi prikaz prinašanja žrtava kod rimskih termi i rimskog foruma kod bazena.

Od 13 sati na programu je natjecanje u kuhanju rimskog kotlića u malom parku. Slasne delicije ocjenjivat će se od 16 sati, a oni najbolji bit će nagrađeni „rimskim kuhačama“. Tijekom popodnevnih sati na topličkim ulicama odvijat će se program malih uličnih zabavljača, a izabrat će se i najatraktivniji Rimljanin i najljepša Nympha.

Večernji program od 20 sati ponovno je rezerviran za scenske prikaze borbi i rimske formacije, kao i borbe gladijatora. Završetak još jednog izdanja Aquafesta je uz veliki fire show u 21 sat.

1 — 18
2 — 18
3 — 18
4 — 18
5 — 18
6 — 18
7 — 18
8 — 18
9 — 18
10 — 18
11 — 18
12 — 18
13 — 18
14 — 18
15 — 18
16 — 18
17 — 18
18 — 18
31.05.2019
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content