Menu

Aquafest se vratio u Varaždinske Toplice s međunarodnim stručnim skupom i koncertom u idiličnom ambijentu rimskih iskopina

Nakon prošlogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, u Varaždinskim Toplicama u petak je održan Aquafest. Toplička manifestacija u organizaciji Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja i Grada Varaždinskih Toplica se vratila, iako u nešto smanjenom obliku. Održani su međunarodni stručni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“, scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni te koncert pijanista Zvjezdana Ružića.

Gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je da Varaždinske Toplice pripremaju posebne manifestacije s namjerom da se koristi bogati kulturno-turistički potencijal grada.

– U mjesec dana ovo je treći festival na otvorenom. Imali smo izložbu našeg fotografa Damira Mrvčića, zatim Toplički Art Festival, a prvi vikend u lipnju rezerviran je za Aquafest, bez obzira na vrijeme i uvjete. Imali smo stručni skup s odličnim predavačima. Smatram da treba ulagati u struku i struku slušati, okupljati ljude s bogatim znanjem i to znanje koristiti. Najljepši završetak je ovaj scenski prikaz žrtve i savršeni koncert Zvjezdana Ružića. Ovom manifestacijom naglašavamo važnost naše termalne vode. U 19. st. u jednom bečkom laboratoriju radila se analiza topličke vode i oni su ju flaširali. Kad mi počnemo flaširati tu vodu, moja zadaća kao gradonačelnice bit će ispunjena – rekla je Ratković.

U Varaždinskim je Toplicama bila i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Varaždinske Toplice imaju ogroman turistički potencijal, a Varaždinska županija je to prepoznala i dalje će podržavati. Važno je imati i vertikalu vlasti. Tako Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u ovo arheološko nalazište, što je nedavno potvrdila i ministrica koja je bila u Varaždinskim Toplicama. Mogu samo pohvaliti gradonačelnicu i njezin tim organizatora za ovu manifestaciju koja je posvećena jednom prošlom vremenu koji se trude oživjeti, a koje je obilježilo Varaždinske Toplice – kazala je Zagorec.

Na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama izveden je scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni.

– Inspirirala me prekrasna mramorna glava koja je otkrivena tijekom arheoloških istraživanja u samom bazenu, koja prikazuje božicu Dijanu Lunu. Ona je bila zadužena za zaštitu cijele prirode, mi bi danas rekli za ekologiju. Odabrali smo u ovoj situaciji žrtvu Dijani Luni da nam pomogne da ovoj pandemiji dođe kraj – rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović.

Direktorica Turističkog ureda Lana Husnjak napomenula je da prošle godine nije bilo Aquafesta.

– Ove godine su nam mjere ipak dopustile dio sadržaja. Nema tradicionalne rimske povorke, nema radionica, nema sajma. Ali imamo treći međunarodni znanstveni skup. Imamo i lokalitet koji je inspiracija za čitavu priču Aquafesta. Gost nam je fantastičan mladi pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, koji je često gost naše glazbene škole, na jedinstvenom lokalitetu uz bazen i rimske hramove. Dugo su godina Varaždinske Toplice zapele u nekoj kolotečini, ali ovaj kotačić koji se konačno pokrenuo ništa više ne može zaustaviti. Tu su velika ulaganja i u Specijalnu bolnicu i privatne inicijative, sustav Bernarda. Svi težimo i da se naš arheološki lokalitet stavi u funkciju, da postane in situ muzeju. Varaždinske Toplice su konačno na pravom putu da postanu ono što su nekada davno bile – vrhunsko mondeno srednjoeuropsko lječilište. Zdravstveni turizam je u fokusu, ali i vrhunski kulturni i gastro turizam – rekla je Husnjak.

Jedna od tema međunarodnog stručnog skupa bio je kapitalni projekt izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, tzv. Spinalni centar. Ravnatelj bolnice Denis Kovačić istaknuo je da je to, s obzirom da se radi o specifičnoj kategoriji bolesnika, kapitalni projekt ne samo u županiji nego u zdravstvu Hrvatske.

– S gotovo 113 milijuna kuna financiran je iz sredstava EU fondova i države. Očekujemo u ovo doba iduće godine ili nešto ranije da ćemo otvarati taj centar i pustiti prve pacijente unutra. Energetski smo obnovili sve smještane kapacitete bolnice. Cijelo to vrijeme smo radili i zbrinjavali pacijente, a jedan period smo bili i sekundarni COVID centar. Nadamo se s procjepljivanjem, u našoj ustanovo preko 70 posto svih djelatnika je cijepljeno, da ćemo se vratiti na normalne brojke popunjenosti kapaciteta. Specijalna bolnica je oduvijek bila nositelj zdravstvene i zdravstveno-turističke djelatnosti. Imamo gotovo 500 kreveta ugovorenih s HZZO-om, a gotovo još toliko koji mogu biti na slobodnom tržištu – kazao je Kovačić.

1 — 11
2 — 11
3 — 11
4 — 11
5 — 11
6 — 11
7 — 11
8 — 11
9 — 11
10 — 11
11 — 11
07.06.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content