Menu

Broj prometnih nesreća gotovo prepolovljen, prevencija najbolji način sprečavanja problema među djecom i mladima

U Gradskoj vijećnici u Varaždinskim Toplicama 30. veljače održana je sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Varaždinske Toplice. Uz gradonačelnicu Dragicu Ratković te Nives Ernoić, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela, na Sjednici su sudjelovali predstavnici policije, Robert Maltar, načelnika Policijske postaje Novi Marof, Tatjana Novak i Darko Dragičević iz Ureda načelnik Policijske uprave varaždinske, koji rade na poslovima prevencije te Željko Petrić, Policijska postaja Novi Marof te predstavnici gradskih ustanova i institucija.

Odlična je vijest da je u 2017. godini zabilježeno čak 40 posto manje prometnih nesreća u odnosu na godinu dana ranije. U 15 prometnih nesreća ozlijeđeno je devet osoba, od kojih troje teže.

– Veseli činjenica da nije bilo smrtno stradalih u prometnim nesrećama. Na tako malom broju nesreća i ozlijeđenih moramo zahvaliti Gradskoj upravi jer poduzima sve mjere da se promet na području Grada uređuje, zajedno s poduzećima koja održavaju prometnice. Što se tiče stanja javnog reda i mira imali smo 19 evidentiranih prekršaja, što je u jednakoj razini kao i godinu dana ranije. Problem je što je većina prekršaja počinjena u ugostiteljskim objektima. U sferi kriminaliteta zabilježena su 44 prekršaja, što je za 20-ak prekršaja manje nego 2016. godine – informirao je Robert Maltar, načelnik Policijske postaje Novi Marof.

Kao problem koji se sve učestalije pojavljuje u posljednje vrijeme su provale u obiteljske kuće i vikendice.

– Danas je teško ući u trag počiniteljima, jer dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, učine kazneno djelo i nestanu. Mnogo toga bismo riješili postavljanjem video nadzora u Varaždinskim Toplicama. Policija želi stvoriti mrežu video nadzora, što bi u velikoj mjeri pomoglo u otkrivanju počinitelja – rekao je Darko Dragičević.

– Već smo razmišljali o video nadzoru. Traži se najbolje rješenje. Svi u Gradskom vijeću se trude napraviti iskorak u tom smjeru. Video nadzorom pokrili bismo sve ulaze i izlaze iz Grada, kao i samo gradsko središte – pojasnila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Sjednica je potaknula i veliku raspravu o preventivnim projektima koje provodi policija, a koji podrazumijevaju edukaciju i radionice s djecom i mladima. O kakvim je sve projektima riječ, informirala je Tatjana Novak, Ured načelnik Policijske uprave varaždinske.

–Provodimo nacionalne projekte poput „Živim život bez nasilja“. Riječ je o projektu koji je prepoznat i u EU, a 2013. dobio je prvu nagradu za izvrsnost. Uključuje predavanja i radionice, ali i kazališnu predstavu koja govori o oblicima nasilja među mladima. Drugi projekt je „Zdrav za 5“, koji ima za cilj sprečavanje ovisnosti o alkoholu, drogi i kockanju. Provodimo i nacionalni program „Zajedno protiv govora mržnje“. Policija pruža puno mogućnosti za suradnju na programima prevencije – istaknula je Tatjana Novak.

– Varaždinske Toplice su uvijek zainteresirane za ovakve oblike suradnje, a sve kako bismo pomogli djeci i mladi da uoče probleme, alarmiraju osobe i službe u svojoj okolini i na taj način sudjeluju u njihovom rješavanju. Vrlo rado ćemo kroz proračun uključiti neki od preventivnih projekata. Ako samo jedno dijete odviknemo od loših navika, napravili smo jako puno. Moramo djelovati na svijest ljudi, djece i roditelja, da odbace loše navike – poručila je gradonačelnica Ratković.

Upravo je način kako doprijeti do glava djece i mladih, istaknut kao najveći izazov u rješavanju problema.

– Istraživanja su pokazala da mladi bez problema dolaze do informacija gdje koji kafić radi, kako doći do alkohola i slično. Brošure više nisu najsretnije rješenje da bismo im prenijeli informacije jer ih sve manje čita takav oblik materijala. Radimo na tome da informiranje na prihvatljivi način preselimo na internet, društvene mreže… Mladi su puni energije. Previše vremena provode kod kuće, pred mobitelima i kompjuterima. Kada se nađu vani višak energije izbacuju na negativne stvari – prokomentirao je Dragičević.

– Upravo stoga u Gradu intenzivno radimo na motiviranju djece i mladih da se uključe u aktivnosti naših brojnih udruga i klubova. Ukoliko im zaokupimo pažnju konstruktivnim stvarima, vjerujem da ćemo odraditi najbolju prevenciju – zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

1 — 4
2 — 4
3 — 4
4 — 4
04.02.2018
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content