Menu

Članovi Udruge vinogradara i voćara „Sv. Martin“ domaćini obilježavanja Martinja

Toplički brežuljci prošarani su vinogradima, koje marljive ruke tamošnjih ljudi marljivo obrađuju već generacijama, pretvarajući sočno grožđe u vrhunsko vino. Desetljeća usvajanja znanja i primjene najnovijih tehnologija, omogućila su topličkim vinima da uđu u vinske karte svih restorana, hotela i vinoteka koje drže do svoje reputacije. Jednako tako i toplička Vinska cesta upisala se u enološku kartu Hrvatske, kao nezaobilazna destinacija za sve one u potrazi za istinskim doživljajem vrhunske vinske kapljice.

A kako bi proslavili još jednu uspješnu vinogradarsku godinu te nastavili tradiciju njegovanja vinskih običaja, članovi Udruge vinogradara i voćara „Sv. Martin“ iz Varaždinskih Toplica, okupili su se na tradicionalnoj proslavi Martinja uz nezaobilaznu ceremoniju krštenja mladog vina.

Duhovita ceremonija krštenja nije mogla proći bez zabavnih dosjetki, puno smijeha, ali i pjesma i plesa. Domaćini su se pobrinuli da na stolovima bude ukusne hrane i pečenih kestena, a u čašama vrhunska kapljica. Cijeli „štimung“ dodatno su zagrijali tamburaši svojom svirkom. Sudionici tradicionalnog obreda potom su se preselili u župnu crkvu sv. Martina Biskupa, gdje je služena sveta misa, nakon koje je nastavljeno s veselom tonu. Zapjevalo se i zaplesalo uz članove Kulturno-umjetničkog društva „Toplice“. Veselo druženje potrajalo je do duboko u noć, kako i priliči obilježavanju blagdana svetog Martina, prvog sveca koji nije bio mučenik te nebeskog zaštitnika vinara i vinogradara, ali i vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara te uzgajivača konja i gusaka.

1 — 9
2 — 9
3 — 9
4 — 9
5 — 9
6 — 9
7 — 9
8 — 9
9 — 9
20.11.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content