Menu

Čuvanje tradicije: Održana 10. Žetvena svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini

Najbolji način da se običaji naših predaka spriječe od zaborava je njihovo oživljavanje i prenošenje s koljena na koljeno. Upravo su toga svjesni i u Udruzi Biserna dolina iz Grešćevine, gdje su se zahvaljujući mladim naraštajima stari običaji zadržali sve do danas.

Naime, Udruga je ove subote, već desetu godinu zaredom organizirala Žetvenu svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica, a u ručnoj žetvi raži, na onaj pravi starinski način na koji su to radili naši pradjedovi, mogli su se okušati svi zainteresirani.

Biserka Vudrag, predsjednica Udruge Biserna dolina koja broji 26 članova, istaknula je kako je cilj ove manifestacije sačuvati tradiciju i običaje te prikazati kako su nekada radili naše prabake i pradjedovi.

– Ovo događanje organiziramo u okviru projekta “Od polja do stola i krova” i “Put slame”.  Obuhvatili smo kompletnu tematiku slame, od sijanja i žetve do kruha i krova. Ljudima je ovaj žetveni prikaz zanimljiv, tako se zna okupiti i do stotinjak ljudi, te smo, s obzirom na činjenicu da smo mala sredina i mala Udruga, itekako zadovoljni – rekla je Vudrag te otkrila kako u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju i KUD Seljačka sloga iz Lupoglava te Udruga Gotali iz Gotalovca koja će prikazati mlatitvu.

– Za one koji će nas posjetiti pripremili smo piknik na njivi, kojim svake godine do sad budu oduševljeni i mlađi i stariji, a imamo i Grešćevićki stol na kojem će biti posluženi tradicionalni kolači za zajedničku večeru na kojoj će se okupiti cijelo selo – pojasnila je Vudrag.

Sve je počelo okupljanjem na trgu u Grešćevini, s dobrodošlicom gostima, a zatim se otišlo na njivu gdje se održala ručna žetva raži uz pjesmu.

Podršku Žetvenoj svečanosti nije propustila dati ni Ljubica Nofta, predsjednica topličkog Gradskog vijeća koja je istaknula kako se svake godine iznova vesele ovom događanju.

– Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova prekrasna manifestacija održi. Naravno, glavni nosioc događanja je naša Udruga Biserna dolina koja ima veliku važnost za naš grad u pogledu očuvanja naše kulture i baštine. Oni su ti koji štite naše običaje, čuvaju našu kulturnu baštinu i ono najvažnije, budućim naraštajima prikazuju kako su nekada naši ljudi živjeli i što su i kako radili –  rekla je Nofta te istaknula kako Grad podržava ovakve manifestacije te se trudi, koliko je najviše moguće i financijski pomagati rad svojih udruga.

U Grešćevini se tako još jednom pokazalo kako se čuvaju tradicija i baština. A da se nakon teškog rada vrijedi i opustiti znali su i organizatori pa su tako pripremili druženje uz odličan zabavni program.

1 — 17
2 — 17
3 — 17
4 — 17
5 — 17
6 — 17
7 — 17
8 — 17
9 — 17
10 — 17
11 — 17
12 — 17
13 — 17
14 — 17
15 — 17
16 — 17
17 — 17
11.07.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content