Menu

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Varaždinskim su Toplicama u utorak zapaljenje svijeće u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a paljenju svijeća u sjećanje na poginule hrvatske branitelje pridružili su se i učenici Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

Svijeće su zapaljene u Vukovarskoj ulici, na kružnom toku kod groblja, na Trgu Republike Hrvatske, na Trgu svetog Martina i ispred spomenika braniteljima u Varaždinskim Toplicama.

Predsjednik topličkog ogranka UDVDR-a Slavko Čečura podsjetio je da su pripadnici PU varaždinske u bitci za Vukovar sudjelovali od 28. lipnja do 18. studenog 1991. godine.

– Na ispomoć su odlazile Zasebne postrojbe od 100 do 185 djelatnika, koji su se nalazili na terenu 2 do 3 tjedna, u prosjeku 15 do 18 dana. Ukupno je u obrani na vukovarskom području sudjelovao 1121 djelatnik PU varaždinske. U to vrijeme u sklopu tih postrojbi nalazili su se djelatnici policijskih postaja Varaždin, Čakovec, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof – rekao je Čečura te iznio i one crne brojke:

– U tom su razdoblju poginula 33 pripadnika PU varaždinske, a 5 ih se vodi kao nestale. 105 ih je ranjeno, a 120 zarobljeno. Specijalna jedinica PU varaždinske „Roda” u proboju, debokladi Vukovara sudjelovala je sa 123 pripadnika. Pet ih je poginulo, 28 je ranjeno, a jedan je zarobljen.

U župnoj crkvi svetog Martina služena je sveta misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu.

Ravnateljica Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Goranka Štefanić istaknula je da su, kao i svake godine, obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, no ovog puta zbog epidemiološkim mjerama nešto drukčije.

– Ove godine smo od Ministarstva obrazovanja dobili jedan 10-minutni video, prilog o Vukovaru, koji su učenici pogledali na satu razrednika. Nakon toga su zapalili svijeće u Vukovarskoj ulici. Udruga branitelja poklonila nam je lampione, dok smo jedan dio kupili sami. Prema epidemiološkim mjerama, paljenje lampiona bilo je organizirano po grupama. Naš učitelj povijesti Drago Ilić je svim učenicima održao kratko predavanje i na taj smo se način obilježili Dan sjećanja – kazala je ravnateljica.

1 — 16
2 — 16
3 — 16
4 — 16
5 — 16
6 — 16
7 — 16
8 — 16
9 — 16
10 — 16
11 — 16
12 — 16
13 — 16
14 — 16
15 — 16
16 — 16
19.11.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content