Menu

Dani europske baštine 2019

Obavještavamo Vas da će 25. 09. 2019. u 18,00 sati u perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama povodom obilježavanja Dana europske baštine 2019. biti održana prezentacija konzervatorsko – restauratorskih radova na zaštićenom spomeniku kulture tradicijskoj kući iz 1801. godine koja se nalazi u sastavu Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Organizatori programa su Konzervatorski odjel iz Varaždina, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice.

Drvena tradicijska kuća izgrađena je 1801., a 1936. preseljena je iz sela Možđenca na današnju lokaciju u perivoj M. R. Strozzi. Od 1967. u njoj je smješten dio etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice – tradicijski  kućni inventar.  Kuća je građena od hrastovih balvana na tzv. hrvatski vez. Ovaj tradicijski objekt spada u raritetne primjerke tradicijske arhitekture s obzirom da su očuvane sve značajke povijesnog načina gradnje.

Proteklih nekoliko godina izvedeni su opsežni radovi obnove i građevinska sanacije kuće. Tako je obnovljen slamnati krov, u cijelosti unutrašnjost kuće, obnovljeni su drveni zidovi premazani glinom, prozori i vrata. Radovi obnove većim djelom su financirani od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a sufinancirani su od Grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

O provedenim radovima govorit će dr. sc. Vesna Juraga Pascuttini pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina. Nakon prezentacije radova na obnovi tradicijske kuće održat će se  kulturno – umjetnički program u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Varaždinske Toplice i prigodno druženje s  gostima i građanima.

18.09.2019
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content