Menu

Dani europske baštine u Varaždinskim Toplicama

U Varaždinskim Toplicama povodom Dana europske baštine otvorena tradicijska kuća

Povodom Dana europske baštine u Varaždinskim Toplicama je u četvrtak, 25. rujna za razgled otvorena obnovljena tradicijska kuća, za koju je tijekom istražnih i konzervatorskih radova utvrđeno da je izgrađena davne 1801. godine.

Na značaj ovog zaštićenog spomenika kulture, koji se nalazi u sastavu lokalnog Zavičajnog muzeja, u sklopu programa osvrnula se gradonačelnica Dragica Ratković, podsjetivši okupljene da su Varaždinske Toplice izrasle na zasadama antičke i rimske kulture.

– Ona je u ovom kraju ostavila neizbrisiv trag, kojim se dičimo i ponosimo. Tijekom stoljeća koja su slijedila od uređenje prvih rimskih kupališta, naš se grad razvijao kao mjesto mondenih ali i pučkih toplica. Ovo je bilo mjesto u koje su ljudi dolazili kako bi ozdravili, ojačali, odmorili se i dobro zabavili – naglasila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica, dodavši kako se ovakvim prigodnim okupljanjem zapravo odaje počast kulturnoj baštini koja može potaknuti brojne načine za vrhunsku razonodu.
Dodajmo da je gradonačelnica Dragica Ratković za ovu prigodu obukla narodnu nošnju u kojoj je dočekivala radoznalce koje zanimaju topličke lokalne pučke vrijednosti, koje su ovaj grad pozicionirale na listu europske baštine.
– Ovim putem zahvaljujem Ministarstvu kulture koje Grad Varaždinske Toplice redovito prati financiranjem svih prijavljenih projekata. Zahvaljujući takvoj suradnji, resorno ministarstvo je jednim dijelom sufinanciralo konzervatorsko – restauratorske radove na tradicijskoj kući – naglasila je Ratković.
Na nju se nadovezala dr. sc. Vesna Juraga Pascuttini, pročelnica Konzervatorskog odjela iz Varaždina, pojasnivši da je tradicijska kuća 1936. preseljena iz obližnjeg sela Možđenca na današnju lokaciju, u perivoj M. R. Strozzi.
– Od 1967. godine u njoj je smješten dio etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice. Riječ je o tradicijskom kućnom inventaru koji se dopunjava. Kuća je građena od hrastovih balvana na tzv. hrvatski vez. Ovaj tradicijski objekt spada u raritetne primjerke tradicijske arhitekture s obzirom na to da su očuvane sve značajke povijesnog načina gradnje. Program u Varaždinskim Toplicama je jedan od njih ukupno 40, koji se ove godine odvijaju diljem Hrvatske – ističe Juraga Pascuttini.
Osim statičke sanacije tradicijske kuće, rekonstruiran je slamnati krov i slijedi unutarnje uređenje s novim muzejskim postavom.
– Kako je spomenula gradonačelnica, umjetnost i zabava su moto ovogodišnjih Dana europske baštine i zato je u Toplicama pripremljen popratni kulturno – umjetnički program uz sudjelovanje članova KUD-a Varaždinske Toplice. Zadovoljni smo postignutim, jer radovi na ovakvim objektima su iznimno zahtjevni. Riječ je o „starinskoj gradnji“ kuće nastale na samom početku 19. stoljeća i u suradnji sa Zavičajnim muzejom Varaždinske Toplice, odlučili smo da ostavimo jedan zid nedovršen kako bi se vidjela struktura gradnje objekta – zaključila je Juraga Pascuttini.

1 — 14
2 — 14
3 — 14
4 — 14
5 — 14
6 — 14
7 — 14
8 — 14
9 — 14
10 — 14
11 — 14
12 — 14
13 — 14
14 — 14
26.09.2019
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content