Menu

Grad Varaždinske Toplice nastavlja s potporama poljoprivrednicima: za plasteničku proizvodnju izdvojene 72.000 kuna

Grad Varaždinske Toplice i ove godine nastavlja sa poticanjem razvoja poljoprivrede kroz sufinanciranje plasteničke proizvodnje na području grada.

Ugovore o sufinanciranju izgradnje ili opremanja plastenika vrijedne 72.000 kuna potpisalo je u ponedjeljak četvero korisnika.

– Drago mi je da je domaća proizvodnja sve cjenjenija, a upravo nam je to dokazala i koronakriza. Uvidjeli smo koliko ovisimo o uvoznoj hrani te koliko bi više mogli proizvoditi na ovim našim prekrasnim poljima. Stoga pozdravljam svaki pomak pri obrađivanju zemlje, a nadam se da će ovi naši OPG-ovci biti uzor i drugima te ih potaknuti da se i oni počinju baviti poljoprivredom. Upoznati smo s brojim problemima na koje se nailazi poput malih parcela, no i mali pomak pri obrađivanju zemlje i u proizvodnji domaće hrane zapravo je veliki iskorak – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Mi kao jedinica lokalne samouprave želimo poticati domaću proizvodnju i naše poljoprivrednike koliko je u našoj moći. Osim poticanja plasteničke proizvodnje, sufinanciramo i osjemenjivanje krava i krmača, za što smo ove godine izdvojili 9.500 kuna, izobrazbu rukovanja pesticidima s 38.700 kuna, a od prošle godine isplaćujemo i potpore našim pčelarima – rekla je gradonačelnica Ratković naglasivši kako je ove godine za pčelare izdvojeno 30.750 kuna.

Jedan od korisnika potpora, vlasnik OPG-a Luka Krainc bavi se ekološkim uzgojem povrća koje dostavlja u lokalne restorane na tjednoj bazi, a dostavlja i na kućna vrata stalnim kupcima. Od ove godine proizvodi i sirupe od bazge, koprive, mente i matičnjaka. Dobivena će sredstva utrošiti za nabavu još dvaju plastenika.

– Jako puno ljudi traži ekološki uzgojenu hranu i moj je problem što imam premalu površinu. Novi će plastenici uvelike doprinijeti boljim uvjetima, odnosno očuvat će biljke od ekstremnih vremenskih uvjeta koji im mogu naštetiti – rekao je Krainc zahvalivši gradonačelnici na sluhu za poljoprivrednike.

1 — 3
2 — 3
3 — 3
29.09.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content