Menu

Gradonačelnica Ratković o ITU mehanizmu: Ovo je odlična prilika, primimo se zajedno posla i ostavimo nešto generacijama koje dolaze

S ciljem definiranja zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja grada Varaždina, predlaganja, zajedničkih pravaca djelovanja, kao i lakše provedbe zajedničkih projekata, predstavnici 15 gradova i općina koji su ušli u sastav urbanog područja Varaždina u ponedjeljak su potpisali Sporazum o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Varaždin za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Riječ je o jedinstvenom području u Hrvatskoj jer je gotovo 90 posto ITU središta u Hrvatskoj u svoja urbana područja uključilo minimalni potrebni broj jedinica lokalne samouprave, dok je Varaždin uključio tri grada – Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te čak 11 općina.

Između ostalog, Strategija će sadržavati i projekte koji će se u dogovoru između svih jedinica lokalne samouprave provoditi kroz ITU mehanizam, a pretpostavka je da će biti vezani uz kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, biciklističke staze i međusobno povezivanje jedinica lokalne samouprave.

Među potpisnicima Sporazuma bila je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković koja je naglasila da su Varaždinske Toplice od prvog dana bile u sazivu ITU mehanizma.
– Drago nam je i zahvalni smo što smo i u drugom prijedlogu. Vrlo smo razvijeni, u 6. smo skupini po indeksu razvijenosti, tako da imamo male šanse prijaviti se negdje drugdje. I za mjeru 7.4.1. je važan indeks razvijenosti, tako da mi imamo u samom startu manje bodova. ovaj je Sporazum odlična prilika, ali moramo biti kooperativni i jedni drugima potpora jer ako ovaj vlak izgubimo, kao što nam je već pobjegao jedan kad je bila napravljena nepravda prema sjeveru Hrvatske, to se više neće ponoviti. Podržavam ovaj projekt, idemo se svi zajedno primiti posla i ostaviti nešto generacijama koje dolaze – poručila je gradonačelnica Ratković.

Zahvaljujući potpisanom Sporazumu, Grad Varaždin će postati provedbeno tijelo razine jedan za europske projekte, kao što je to dosad bilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

1 — 3
2 — 3
3 — 3
26.10.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content