Menu

I Grad Varaždinske Toplice na mapi EGTS Regija Mura

Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Regija Mura proširuje svoju mapu članova te je na njihovoj karti kao novi član i Grad Varaždinske Toplice.

U nizu europskih grupacija za teritorijalnu suradnju (skraćeno EGTS), Regija Mura može se smatrati razmjerno novim udruživanjem gradova i općina. Grupacija je registrirana sa sjedištem u Serdahelu (Tótszerdahely), Mađarska, 28. svibnja 2015. godine.

EGTS Regija Mura udružuje 21 općinu partnera te dodatnih 39 naselja smještenih u regiji uz mađarsko-hrvatsku granicu. Od 60 naselja u regiji, 35 ih je na teritoriju Mađarske, a 25 u Hrvatskoj.

Strategija razvoja i pravci razvojnih aktivnosti usmjereni su na ideje o proširenju planiranih razvojnih aktivnosti, resurse u prirodno geografskom okruženju, funkcionalne aglomeracije koje imaju utjecaja na prostor u kojemu se odvija suradnja, mogućnosti održavanja fizičkih kontakata, postojeće društvene veze i međuetničke odnose.

Gradsko vijeće Grada Varaždinskih Toplica na 15. sjednici donijelo je odluku o priključenju Grada Varaždinskih Toplica EGTS Regija Mura sa svrhom jačanja gospodarske, socijalne i druge suradnje utemeljene na teritorijalnoj suradnji lokalnih samouprava Republike Mađarske i Republike Hrvatske.

– Iznimno mi je drago što su i naše Varaždinske Toplice u ovoj grupaciji jer će nam to, sigurna sam, donijeti brojne dobrobiti. Takve su grupacije uspostavljene radi lakše prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti. Između ostalog, EGTS Regija Mura vrlo je uspješna u privlačenju europskih sredstava, a budući da i mi u planu imamo ideje i planove, odnosno projekte koje namjeravamo prijaviti na natječaje, dobro će nam doći iskustva i pomoć naših partnera – ističe toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

21.07.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content