Menu

I najmlađi stanovnici Varaždinskih Toplica znaju kako se šume čuvaju za budućnost: osnovnoškolci u suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom u akciji pošumljavanja

Učenici topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića te Osnovne škole Svibovec u srijedu su sadnjom novih sadnica bukve u šumi Košćevec kod naplatnih postaja u Varaždinskim Toplicama obilježili Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda, dane posvećene dvama najvažnijim prirodnim dobrima. Riječ je o akciji „Dani zajedničke sadnje” koju Hrvatske šume provode već nekoliko godina s ciljem očuvanja šuma za buduće naraštaje.

U ovu hvalevrijednu ekološku akciju pod nazivom „U proljeće prvo, posadi drvo“ kojom se djecu od malih nogu uči važnosti očuvanja okoliša uključio se i Grad Varaždinske Toplice sa svojim dvjema osnovnim školama.

Tako su vrijedni učenici 7. a i 7. b razreda Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice te 5. b i 7. a razreda Osnovne škole Svibovec, na prostoru od 3,28 hektara na kojem je ovih dana posađeno oko 16.400 novih autohtonih sadnica bukve, zajedno s učiteljima, ravnateljicama, gradonačelnicom Dragicom Ratković i predstavnicima Hrvatskih šuma zasadili nove sadnice i time doprinijeli očuvanju šuma i prirode.

Melita Mesarić, ravnateljica Osnovne škole Svibovec istaknula je zadovoljstvo što im je Grad Varaždinske Toplice uputio poziv na zajedničku sadnju te naglasila kako nisu dvojili ni trenutka, već su ovu inicijativu odmah objeručke prihvatili.

-Prije nekoliko godina smo s Hrvatskim šumama sudjelovali u projektu „Škola u šumi, šuma u školi”, tako da su djeca imala edukaciju, ispred škole smo posadili stabla koja su sad već narasla i lijepo cvatu – rekla je Mesarić.

Istaknula je i kako djeca shvaćaju kolika je važnost šuma, ali i zaštite okoliša u cjelini zbog čega su ovakve i slične akcije itekako bitne za njihovu daljnju edukaciju. Na današnjoj su akciji učenici, uz edukaciju i osvješćivanje o važnosti šuma i biljnog svijeta, naučili kako pravilno zasaditi drvo.

Emilija Seidl, stručna suradnica za ekologiju Uprave šuma Podružnice Koprivnica objasnila je kako je cilj akcije „Dani zajedničke sadnje” educiranje djece i stanovništva o šumama i njihovoj važnosti za život čovjeka.

-Ovdje je ranije bila šuma borovca, jedne četinjače koja se ne može obnavljati prirodno poput šuma bukve, hrasta i ostalog, nego je ona posječena i nakon toga sada ide pošumljavanje autohtonim sadnicama bukve. Nekada je u šumarstvu bila tendencija ići na brzorastuće strane vrste, a sada sadimo autohtone vrste i to bukvu koja je najviše zastupljena u Varaždinskoj županiji – objasnila je Seidl.

Naglasila je kako je Hrvatska poznata po šumovitosti i prirodno očuvanim šumama. Naime, preko 47 posto površina pokriveno je šumama, a Hrvatske šume kontinuirano rade na održavanju i očuvanju biološke raznolikosti.

-Dio smo sustava europskog očuvanja šuma, a i samo hrvatsko šumarstvo ima preko 250 godina tradicije. Sve što radimo, i kad rušimo šumu, to radimo zbog uzgajanja novih šuma. Ovdje će biti mlade sadnice i na ovom će mjestu za 50 godina izrasti šuma. Želja nam je da svi bolje surađujemo i da šumarstvo ne smatramo strukom koja samo želi iskoristiti drvnu masu. Mi smo tu da naše šume očuvamo za našu djecu i za našu budućnost – zaključila je Seidl.

Akciju je podržala i gradonačelnica Ratković koja se zajedno s učenicima i predstavnicima Hrvatskih šuma uključila u sadnju novog drveća pohvalivši ovu inicijativu te naglasivši važnost zaštite i očuvanja okoliša za buduće generacije.

Inače, u prosincu prošle godine Hrvatske šume vršile su sječu šuma i drveća koji su doživjeli 60 godina i čije su prirodne i biološke funkcije doživjele starost. Budući da se šuma borovca ne obnavlja prirodno, morala se posjeći te će na tom prostoru, zahvaljujući ovoj akciji pošumljavanja, za 50-ak godina niknuti nova šuma bukve.

1 — 22
2 — 22
3 — 22
4 — 22
5 — 22
6 — 22
7 — 22
8 — 22
9 — 22
10 — 22
11 — 22
12 — 22
13 — 22
14 — 22
15 — 22
16 — 22
17 — 22
18 — 22
19 — 22
20 — 22
21 — 22
22 — 22
23.03.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content