Menu

Idealan poklon za Martinje – Jedna od najaktivnijih topličkih udruga uz pomoć Grada otvorila novouređeni prostor

U sklopu programa proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica i blagdana zaštitnike župe sv. Martina Biskupa u srijedu je otvoren novouređen prostor Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin iz Varaždinskih Toplica koji će biti dostupan na korištenje svim gradskim udrugama i za razno razne manifestacije.

Oduševljena novim prostorom i međusobnom suradnjom gradskih udruga bila je i sama gradonačelnica Dragica Ratković koja je podsjetila kako je obilježavanje Dana Grada krenulo obilježavanjem blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca i otvorenjem izložbe „Lovačke priče” gdje je zajedništvo udruga posebno došlo do izražaja.

-To je cilj udruga, da se druže, međusobno potpomažu i surađuju, a Dan Grada nije samo za jedinicu lokalne samouprave nego za sve žitelje našeg područja. Tako danas imamo priliku i pohvaliti predsjednika Udruge voćara i vinogradara Sveti Martin koji se jako zalaže i jako mu je stalo da naš grad napreduje i da udruge surađuju. Educirali su se i obučili mlade, a sad su dali nešto sebi za dušu da imaju lijep prostor gdje mogu pozvati svoje prijatelje vinogradare i biti na ponos cijelom našem gradu – rekla je Ratković te dodala kako je ovaj prostor je dokaz koliko je udrugama stalo do svog grada.

-Svojom akcijom i uključivanje mnogih volontera nabavili su najosnovnije, nesebično dajući svoje vrijeme koje je danas dragocjeno i na tome im od srca zahvaljujem. Mogu poslužiti kao uzor svim drugima, iako, naglašavam, sve naše udruge su jako aktivne u svom doprinosu zajednici i gradu – zaključila je toplička gradonačelnica.

Josip Posavec predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin iz Varaždinskih Toplica ponosno je naglasio kako je otvorenje novouređenog prostor za njega najljepši mogući način za proslavu Dana Grada. Pojasnio je kako su zapušten prostor u kojem se čuvao ogrjev i drva dobili na korištenje davne 2009. godine, a u dogovoru i uz pomoć Grada on je sada konačno i uređen kako mu i priliči.

-Pošto je to bilo zapušteno i puno vlage mi ga nismo mogli dovesti u sadašnje stanje dok se to nije osušilo. Mi smo to sušili skoro 13 godina pa skidali vlagu, isušivali, premazivali dok nismo došli u fazu da zidove možemo konačno urediti i obnoviti kako spada. U međuvremenu nam je zbog vlage propadao i namještaj. Sudoper nam se raspao, imali smo nekoliko poplava te smo kompletno renovirali elektroinstalacije, vodovodnu instalaciju, grijanje i sanitarni čvor u potpunosti obnovili – prisjetio se Posavec napominjući kako je prostor kakav je danas velika zasluga gradske uprave koja im je pomogla u kompletnom uređenju.

No, kako bi na neki način vratili Gradu korisnici su zasukali rukave i odlučili prostor dodatno oplemeniti.

-Skinuli smo nanose zida, žbuke, vlage, premazivali, šmirglali, brisali nekoliko puta dok ga nismo doveli u sadašnje stanje. Posla je bilo jako puno. Samo u materijal smo uložili nekih 15 000 kuna, a sav posao su odradili članovi udruga, vodoinstalateri, električari, fasaderi, žbukeri, stolari…Svi koliko god je tko mogao. To je bilo tjedan dana neprekidnog rada. Sitni poslovi poput rasvjete i sanitarije to je trajalo još dva tjedna koliko se svaki dan koliko se moglo napraviti. Tako da je uloženo minimalno 200 sati rada – dodao je predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin koja intenzivno radi na edukaciji mladih, obnavljanju vinograda, zaštiti, samoj berbu i čuvanja svog proizvoda.

Naglasio je kako uz veliku pomoć Grada uspijevaju i nešto prištedjeti i ta sredstva koristiti u unapređenju rada Udruge, a ovaj prostor svakako im je najljepši poklon za Dan Grada.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
10.11.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content