Menu

Jačanje gospodarske suradnje i veća prepoznatljivost bogate kulturne baštine: Varaždinske Toplice postale dijelom „MURA REGIJE” i Hrvatske udruge povijesnih gradova!

Radi jačanja gospodarske i socijalne suradnje s gradovima u Republici Mađarskoj i Republici Hrvatskoj, kao i veće prepoznatljivosti bogate kulture baštine, Grad Varaždinske Toplice pristupa Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju „MURA REGIJA” i Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova.

Odlučeno je to na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica održanoj u petak. Radi se o integracijama u sklopu kojih će Varaždinske Toplice jačati gospodarsku, socijalnu i drugu suradnju s gradovima uključenim u grupaciju „MURA REGIJA” te prepoznatljivost svoje bogate povijesne baštine koju će kroz Hrvatsku udrugu povijesnih gradova nastaviti promovirati u Hrvatskoj i inozemstvu.

Gradski vijećnici prihvatili su i izvješće o radu gradonačelnice Dragice Ratković u drugoj polovici 2022. godine koju su obilježili brojni projekti.

-Iako su strateški projekti jedinice lokalne samouprave, najzvučniji i medijski najpopraćeniji i projekti manjeg značaja, bilo infrastrukturni, bilo soft projekti društvenog karaktera, doprinose kvaliteti života lokalne zajednice. Stoga, uz pažljivo planiranje strateških i višegodišnjih projekata koji će neminovno utjecati na usmjerenje razvoja Grada, važno je posvetiti se manjim investicijama kojima se udovoljava potrebama i zahtjevima lokalnog stanovništva – rekla je gradonačelnica Ratković.

Da u proteklom razdoblju planova i investicija nije nedostajalo potvrđuje i broj ugovora koje je Grad sklopio s raznim poduzećima i institucijama, njih čak 49. U prošloj godini uspješno su realizirani projekt uređenja nogostupa te rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete u Dugoj ulici. Gradu su odobrena sredstva za projekt sanacije kamenog zida oko kapelice Svetog Duha, pa će zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija u cijelosti biti financiran iz vanjskih izbora financiranja.

Također, u ovom je razdoblju nastavljeno ulaganje u dječja igrališta na području Grada. Tako je, uz izgradnju dječjeg igrališta u Vrbicama u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna, obnovljeno i pet dječjih igrališta na području četiri mjesna odbora. U punom je jeku i jedan od kapitalnih projekata koji će u potpunosti promijeniti vizuru Grada. Riječ je o novom smart kvartu za čiju je pripremu, izradu i praćenje projektne dokumentacije u drugoj polovici prošle godine utrošeno preko 100 tisuća kuna proračunskih sredstava.

S ciljem daljnjeg pozicioniranja Varaždinskih Toplica kao grada na termalnoj vodi, prošle je godine počela i izrada projektne dokumentacije za prenamjenu Pučke kupelji u interpretacijski centar Aquae Iasae. Investicija je vrijedna 200 tisuća kuna, a za ovu je svrhu u Grad stigla kapitalna pomoć iz Varaždinske županije u iznosu od 100 tisuća kuna.

Kako bi se promet preusmjerio iz centra na zaobilaznicu, Grad je otkupio zemljište za potrebe njene izgradnje. Ovo nije jedini važan infrastrukturni projekt. Naime, prošle godine modernizirana je lokalna cesta Vanjkovec. Investicija je to vrijedna gotovo 115 tisuća kuna koju je sufinancirala Županijska uprava za ceste u 75-postotnom iznosu.

Tijekom druge polovice 2022. Grad je nastavio ulagati u komunalnu infrastrukturu i provoditi projekte koji se odnose na održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje građevine javne odvodnje oborinskih voda, zelenih površina i javne rasvjete.

Spomenimo da je na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća bilo je i izvješće o izvršenju plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu. Kako je pojašnjeno, prošle godine, Varaždinske je Toplice pogodila prirodna nepogoda suše prilikom čega je nastala šteta u iznosu većem od 2 milijuna kuna.

1 — 20
2 — 20
3 — 20
4 — 20
5 — 20
6 — 20
7 — 20
8 — 20
9 — 20
10 — 20
11 — 20
12 — 20
13 — 20
14 — 20
15 — 20
16 — 20
17 — 20
18 — 20
19 — 20
20 — 20
27.03.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content