Menu

Javna taktično – pokazna vatrogasna vježba i vježba evakuacije u topličkoj školi

Dugotrajno zvono označilo je, 4. lipnja 2019., početak vježbe evakuacije iz topličke škole zbog “eksplozije” i izbijanja “požara” u kotlovnici. Svi su učenici s učiteljima uspješno, prema Planu evakuacije,  izišli na livadu ispred škole, izvan zone opasnosti od povrede i požara, a pridružilo im se tehničko i administrativno osoblje. Dim je uočila spremačica, javila ravnateljici koja je odmah zapovjedila da se zvonom alarmiraju učenici i djelatnici škole. Novonastala situacija dojavila se Vatrogasnom operativnom centru Varaždin na broj 193. Operativni centar Varaždin poslao je dojavu operativnim članovima DVD-a Varaždinske Toplice.

Iako nije bilo pravog požara, već se radilo o vježbi, ubrzo su na poziv stigli operativni članovi vatrogasne postrojbe pod vodstvom zapovjednika DVD -a  “Varaždinske Toplice”. Vatrogasna postrojba došla je na mjesto intervencije te pristupila pretraživanju za spašavanje ozlijeđenih koji predstavlja prvi korak prilikom dolaska na intervenciju, a ujedno i gašenju požara. Jedna grupa krenula je u spašavanje ugroženog radnika s dimnjaka kotlovnice pomoću autoljestvi.  Preostali vatrogasci rasporedili su se za pomoć pri gašenju i na štićenje okolnih objekata i raslinja uz objekte. Izvela se i vježba spašavanja lakše ozlijeđenih osoba unutarnjom navalom, a voditelj intervencije isključio je struju i plin kako bi osigurao vatrogasce od novih i mogućih opasnosti: eksplozije, trovanja, strujnog udara…

U drugom dijelu aktivnosti izvršili su demonstraciju gašenja početnih požara aparatima za suho gašenje, gašenje razbuktale vatre pjenom i vodom. Također,  prezentiratirali su gašenje otvorenog plamena pomoću «S» aparata, dobivanjem pjene pomoću brentača, kao i dobivanjem pjene pomoću posebnih mlaznica. Cilj je te preznetacije upoznati i naučiti rukovati učitelje i djecu s radom aparata za početno gašenje požara.  Veliko je veselje među učenicima nižih razreda izazvala vježba s brentačama jer su sami naučili kako rukovati njima. Viši su razredi gasili vatru pomoću vatrogasnih aparata, a pridružili su im se i učitelji. Oduševljenje nisu mogli sakriti ni učenici osmih razreda koji su na kraju dobili priliku dodatno razgledati vatrogasna vozila i opremu te voziti se u košari autoljestve. Nakon završetka vježbe zapovjednik intervencije postrojio je interventnu jedinicu i predao izvješće ravnateljici o izvršenoj intervenciji gašenja požara i spašavanja ozlijeđenih u Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića,  Varaždinske Toplice.

1 — 4
2 — 4
3 — 4
4 — 4
06.06.2019
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content