Menu

Kardinal Vinko Puljić u Varaždinskim Toplicama održao predavanje o Crkvi i Hrvatima u BiH

Ogranak Matice hrvatske Varaždinske Toplice bio je u hotelu Minerva domaćin javne tribine u sklopu koje je predavanje održao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Predavanje je održano pod naslovom „Crkva i Hrvati u Bosni i Hercegovini“.
– Predavanje kardinala Vinka Puljića izazvalo je veliku pozornost pa ne treba čuditi ispunjena dvorana hotela Minerva. Pričao je demografskim kretanjima i iseljavanju Hrvata u vremenima do 1990. godine, kao i od 1990. do 2017. godine. Prema viđenim podacima očito je da seobe Hrvata nisu bile uvjetovane samo ratnim zbivanjima 90-ih već i politikom koja je vođena prema Hrvatima nakon ratnog vihora. Danas svi dijelovi BiH bilježe osjetno manji broj Hrvata nego što je to bio slučaj prije, osim u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon predavanja posjetitelji su mogli kardinalu Puljiću postavljati pitanja na koja je on vrlo rado odgovarao – rekao je Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice.
Dolazak uvaženog gosta izazvao je veliku pozornost pa su na tribinu u Varaždinske Toplice stigli sudionici iz cijele Varaždinske županije. Kardinala Puljića dočekali su domaćini gradonačelnica Dragica Ratković sa zamjenikom Ivicom Čičkom te predsjednik Gradskoga vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec. Tribini su prisustvovali i varaždinski biskup Josip Mrzljak, Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, nacionalnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Ivan Bošnjak, predsjednik varaždinske podružnice Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ kao i izaslanici iz njegove zagrebačke središnjice.

 

1 — 15
2 — 15
3 — 15
4 — 15
5 — 15
6 — 15
7 — 15
8 — 15
9 — 15
10 — 15
11 — 15
12 — 15
13 — 15
14 — 15
15 — 15
18.01.2019
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content