Menu

KUD Toplice uspješno proveo vrijedan europski projekt: Više od 55 djece i mladih upoznalo tradiciju svog kraja

KUD Toplice uspješno je proveo vrijedan europski projekt na kojem je sudjelovalo više od 55 djece i mladih. Oni su se u sklopu projekta upoznali s kulturom, tradicijom i baštinom svog kraja zbog čega je njegova vrijednost još veća.

 

Radi se o projektu „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” kojeg je KUD Toplice proveo u suradnji s Gradom Varaždinskim Toplicama i Hrvatskim društvom inženjera geotehnike, a službeno je završio u subotu završnom konferencijom na kojoj su predstavljeni njegovi rezultati.

 

Kako je podsjetila predsjednica KUD-a Silvia Matkun projekt je vrijedan gotovo 470 tisuća kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto te iz državnog proračuna u iznosu od 15 posto.

 

Unatoč pandemiji zbog koje su se radionice preselile u digitalno okruženje, KUD Toplice uspješno je priveo projekt kraju zbog čega je predsjednica Matkun izrazila zadovoljstvo.

– Moram priznati da su se djeca jako dobro snašla, budući da su i nastavu imali online. U proteklih godinu dana odradili smo pet radionica – prva je bila tamburaško-pjevna, druga plesna, treća je bila „Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”, četvrta izrada narodnih nošnji, a peta izrada tradicionalnih ukrasa – opisala je Matkun zahvalivši svim sudionicima, njihovim roditeljima i djedovima i bakama koji su puno pomogli u radionicama, kao i samim voditeljima radionica.

 

Plesnu radionicu vodio je Damir Vučić, a tamburaško-pjevnu Josip Levatić i Mirta Markun. Treću radionicu KUD je odradio u suradnji s profesoricom Spomenkom Vlahović, kustosicom topličkog Zavičajnog muzeja, dok je radionicu izrade narodnih nošnji vodila Antonija Kögl.

-U radionici o kulturi življenja u Varaždinskim Toplicama htjeli smo iskoristiti  našu etno kućicu da približimo djeci nekadašnji život – rekla je Matkun osvrnuvši se i na izradu tradicionalnih narodnih nošnji.

 

Kako je pojasnila, iako u deset sati radionice nije bilo moguće sašiti cijelu nošnju, izrađivali su se njezini pojedini segmenti, a djeca su naučila koliko je truda i volje potrebno kako bi se ona sašila.

-Zadnja radionica bila je izrada tradicionalnih ukrasa i fokusirali smo se na perušinu i krep papir, a radionicu je vodila Davorka Mičuda. Polaznici su izrađivali lutkice, anđele i ruže te učili kako se našminkati pomoću krep papira – kazala je Matkun.

 

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom vrijednom projektu gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je kako je njegova važnost nemjerljiva.

-Djeca su jako mnogo naučila i bila zadovoljna novim znanjima koja su upila. To je i bio cilj ovog projekta. Mislili smo da je kultura online nemoguća, ali sad smo vidjeli da je i to moguće, da se puno toga može naučiti putem novih tehnologija – rekla je gradonačelnica Ratković.

 

Grad Varaždinske Toplice i inače puno ulaže u očuvanje svoje kulture, tradicije i baštine po čemu je poznat ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe.

– S obzirom na našu bogatu kulturu i tradiciju po kojoj smo nadaleko poznati, Grad će uvijek podržavati ovakve i slične projekte koji stare vještine, znanja i baštinu prenose našim najmlađima – zaključila je Ratković.

1 — 14
2 — 14
3 — 14
4 — 14
5 — 14
6 — 14
7 — 14
8 — 14
9 — 14
10 — 14
11 — 14
12 — 14
13 — 14
14 — 14
12.06.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content