Menu

Mali planinari topličke škole posjetili NP Risnjak i prošetali Fužinama

U sklopu izvannastavne aktivnosti “Mali planinari” i projekta Građanskog odgoja “Planinarski kotlić dobrih emocija” u petak, 24. ožujka 2023.godine  učenici OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, Varaždinske Toplice posjetili su Nacionalni park Risnjak.

Uz učiteljicu Informatike Martinu Kos-Grabar, koja je ujedno i voditeljica projekta izvannastavne aktivnosti „Mali planinari“, u pratnji su bile učiteljice Marija Filipović te Mirela Glavnik.

Prolazeći živopisnim mjestima i gradovima središnjeg i gorskog dijela Hrvatske, učenici su se upoznavali s geografskim obilježjima tih krajeva. Za vrijeme putovanja učenici su slušali kratko predavanje o Nacionalnom parku Risnjak koje su pripremile učenice 5. a razreda Kaja Cuthbert i Ana Kuček. Iste su učenice na povratku bile zadužene za provedbu nagradnog kviza sa simboličnim nagradama.

Dolaskom u NP Risnjak, uz stručno vodstvo vodiča NP-a, obišli su poučnu stazu „Leska“. Spomenuta staza dugačka je 4,2 km, a otvorena je 1993. godine i jedan je od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj. Sastoji se od 23 informacijske table iz kojih su učenici imali prilike naučiti o biljnom i životinjskom svijetu Risnjaka.

Nakon Risnjaka uputili su se prema Fužinama, drevnom turističkom mjestu okruženom slikovitom prirodom i svježim goranskim zrakom. Prošetali su šetnicom jezera Bajer, najstarijeg od tri akumulacijska jezera na području Fužina. Neki učenici isprobali su i sprave za vježbanje na trim stazi uz šetnicu jezera.

U iščekivanju nekog sljedećeg planinarskog izleta učenici su se vratili kućama puni pozitivnih dojmova.

Tekst i fotografije: Martina Kos- Grabar

1 — 4
2 — 4
3 — 4
4 — 4
04.04.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content