Menu

Martinjska edukativna šetnjica

Povodom obilježavanja dana grada Varaždinske Toplice sv. Martina biskupa 13. 11. 2021. održan je program pod nazivom „Martinjska edukativna šetnjica“ kojeg su organizirali za građane i goste grada Turistička zajednica Varaždinske Toplice, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i Udruga vinograda i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice.
Program je okupio oko 50 sudionika koji su se okupili u selu Leskovcu nedaleko Varaždinskih Toplica i pod stručnim vodstvom ravnateljice Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenke Vlahović krenuli u šetnju prekrasnim leskovečkim šumskim krajolikom.
Prva točka na šumskoj ruti obilaska bilo je grobište iz perioda Drugog svjetskog rata vezano uz povijesne događaje 1943. kada su prilikom zauzimanja Varaždinskih Toplica ubijeni zarobljenici, te sahranjeni na lokaciji. Sudionicima programa iznesen je kraći pregled povijesnih događaja vezan uz lokaciju u šumi nedaleko sela Leskovca kao i za tijek uništenja poznate Josipove kupelji u Varaždinskim Toplicama koja je bila uključena u događaje i ratna zbivanja.
Nakon upoznavanja s navedenom povijesnom lokacijom grupa je nastavila put prema drugoj točki na edukativnoj šetnici sve do položaja nalazišta Leskovečke Glažute. Arheološki lokalitet otkriven je od strane Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice 2017. godine, a stručnim radovima istraživanja na terenu otkriveno je da se radi o vrlo zanimljivom povijesnom lokalitetu vezanom uz jednostavnu proizvodnju staklenih čaša. Radi se o vrlo važnom povijesnom i arheološkom lokalitetu koji je prvi takve vrste otkriven na području Varaždinske županije, a vezan je uz proizvodni proces obrade i nastanka staklenih proizvoda. Sudionicima šetnje dan je kraći povijesni prikaz navedene teme s pričom o prvom zakupniku staklane 1781. Johannu Michaelu Haueru iz Weissenbacha (Gornja Austrija) pa sve do priče o drugim zakupnicima židovima iz Velike Kaniže Schabsel Isrealu i Schabsel Hirschu.
Sudionici su tako imali jedinstvenu priliku saznati kako su se nekada na navedenom području nalazile i postojale razne peći, objekti za stanovanje i životinje, a sve s ciljem obrade, pripreme te izrade staklenih predmeta.
Kao glavni stakleni proizvod Leskovečka Glažuta proizvodila je obične staklene zelenkaste čaše od kojih su se neke koristile i u lječilištu Varaždinske Toplice za pijenje između ostalog i ljekovite termalne sumporne vode. Sudionici programa upoznati su s podatkom kako su upravo takve glažute – šumske staklane bile osnivane krajem 17. i u 18./19. stoljeća od strane bogatih veleposjednika i to s ciljem iskorištavanja drvene građe.
Na navedenoj lokaciji organizatori programa postavili su prigodnu dvojezičnu turističko – informativnu tablu s osnovnim podacima i slikovnim prikazom koji ilustrira zanimljivu povijesnu temu.
Nakon obilaska navedene točke grupa je u šetnji krenula na obližnje brdo Višograd koje se nalazi na sjevernom dijelu nekadašnjeg kalničkog dijela posjeda, a danas u teritoriju Grada Varaždinske Toplice. Sama šetnja vodila je sudionike programa prekrasnim očuvanim šumskim krajolikom i vinorodnim područjem do vrha brda na 340 metara na kojem su grupu očekivali domaćini članovi udruge vinara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice. Na vrhu brda Višograda uređeno je odmorište za prihvat grupa i posjetitelja i postavljena je druga tematska turistička info tabla sa zanimljivom pričom o utvrdi Višograd, ostacima crkvice sv. Klare kao i o poznatoj Lovačkoj himni autora Ivana Kukuljevića Sakcinskog.
Sudionici programa na spomenutom odmorištu mogli su saznati zanimljive podatke o povijesnoj utvrdi Višograd po kojoj je brdo dobilo naziv. Navedena utvrda bila je vrlo značajna tijekom 15. stoljeća, a dokumenti govore kako su u nekoliko navrata upravo na ovom položaju vršeni popisi njezine imovine. Sudionici programa dobili su i povijesne podatke o nekadašnjoj crkvi sv. Klare koja se spominje u povijesnim dokumentima, a vezana je na rubni dio današnjeg sela Leskovca i smatra se da je bila povezana s djelovanjem franjevaca među kaptolskim rudarima u Leskovečkoj Glažuti i manufakturi potaše u Ljublju.
Na kraju terenskog programa predavanja istaknut je i prezentiran rad Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je na ovom području napisao „Lovačku himnu“ nadahnut prekrasnim krajolikom te biljnim i životinjskim svijetom.
Prigodne riječi dobrodošlice sudionicima programa uputio je i gospodin Josip Posavec iz udruge vinograda i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice, te su nakon toga svi okupljeni sudionici prigodno se družili na otvorenom prostoru.
Svi sudionici i organizatori programa potvrdili su time da se odgovornim ponašanjem i prihvaćanjem mjera za suzbijanje Covida-19 može ipak održati zanimljiv i koristan kulturno – turistički program s ciljem promicanja bogate kulturne baštine i očuvanog krajolika grada Varaždinske Toplice.

1 — 7
2 — 7
3 — 7
4 — 7
5 — 7
6 — 7
7 — 7
16.11.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content