Menu

Međunarodni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“

Gradonačelnica Ratković: Naši termalni izvori nešto su po čemu smo prepoznatljivi u okruženju pa i šire

U sklopu Aqua festa je nakon punih godinu dana u Rimskoj bazilici na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama u petak je održan 4. međunarodni skup pod nazivom „Termalna voda jučer danas, sutra”.

Skup je otvorila zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknuvši kako su Varaždinske Toplice poznate po prirodnom i neprocjenjivom bogatstvu termalnih izvora koje ima potencijal biti okosnica daljnjeg razvoja.

-Temelje imamo, ali da bi se to razvijalo potrebno je kontinuirano ulagati i u infrastrukturu i od strane Grada Varaždinskih Toplica i od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, čiji je osnivač Varaždinska županija, a u izgradnji je i Spinalni centar. Poduzet ćemo sve kako bi Varaždinske Toplice postale kulturno, turističko, zdravstveno središte, odnosno da se pozicioniraju kao moderni lječilišni centar na europskoj pozornici – rekla je Zagorec te izrazila zadovoljstvo što se na skupu mogu saznati zanimljivosti o termalnoj vodi s različitih aspekata uz sudjelovanje brojnih eminentnih stručnjaka.

Lana Husnjak, direktorica TZ Varaždinske Toplice istaknula je kako su upravo termalna voda i kulturna baština bili motivi nastanka ovog skupa.

-Godinama se ovdje okupljaju vrhunski stručnjaci koji se s temom termalne vode, ali i kulturne baštine bave s različitih aspekata, od ekonomije i gospodarstva, kulture, arheologije, turizma, medicine i liječenja. Puno se stvari mijenja, puno se ulaže, a ovim skupom umrežavamo ljude, dobivamo nove ideje i nove projekte – kazala je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković osvrnula se na tešku globalnu situaciju izazvanu klimatskim promjenama i ratom u Ukrajini rekavši kako je ovo pozitivna priča zahvaljujući kojoj od stručnjaka možemo saznati što napraviti i kojim putem ići, odnosno kako se prilagoditi sve snažnijim promjenama klime.

-Naši termalni izvori nešto su po čemu smo prepoznatljivi u okruženju pa i šire. Moramo to iskoristiti u brendiranju i turističkoj promociji našeg prekrasnog grada. Ovaj stručni skup jedan je od primjera kako, a na tome sigurno nećemo stati – rekla je Ratković te dodala kako se pripremaju za Nacionalni plan oporavka i otpornosti u sferi turizma.

Među panelistima je bila Romana Lekić, savjetnica dekana Visoke škole Edward Bernays u Zagrebu na kojoj je po prvi put u Hrvatskoj i regiji pokrenut novi diplomski studij „Upravljanje doživljajem u turizmu“ koja je istaknula kako priliku daju upravo kontinentalnom turizmu, ruralnom razvoju, kao i zdravstvenom turizmu.

-Još jedna stvar nam za današnji skup ide strašno u prilog – Svjetska turistička organizacija nas podržava. Naša priroda je savršeno očuvana. Voda – dođite u bilo koji kafić, otvorite slavinu i popijete čašu vode. To su fenomenalne stvari. Imamo priliku raditi cjelogodišnji turizam s onim gostima koji znaju i cijene prave istinske vrijednosti – komentirala je Lekić.

Stručnom skupu nazočio je i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice Ljubica Njofta i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić.

1 — 12
2 — 12
3 — 12
4 — 12
5 — 12
6 — 12
7 — 12
8 — 12
9 — 12
10 — 12
11 — 12
12 — 12
03.06.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content