Menu

MINISTRICA KULTURE U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

U posjeti Varaždinskim Toplicama boravila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U sklopu obilaska kulturnih ustanova i spomenika kulture posebno se razgovaralo o arheološkom lokalitetu Varaždinske Toplice – kompleksu rimske javne arhitekture, te mogućim planovima izgradnje centra za posjetitelje, kao ključne komponente dugoročnog upravljanja lokalitetom, ali i suvremenog načina prezentacije.

– Varaždinska županija je doista bogata arheološkim nalazištima. Smatram da se uz  mudru i dobru strategiju može pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze. Ministarstvo kulture nastavit će davati punu potporu lokalnoj zajednici i Županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju vrijedne nalaze na adekvatan način – poručila je ministrica Obuljek Koržinek, koja je obišla arheološki lokalitet Aquae Iasae, a kroz park ju je provela Dora Kušan Špalj iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

– Bila je to prilika da se ministrica upozna s dosadašnjim istraživanjima na ovom lokalitetu, ali joj je predstavljeno i idejno rješenje za budući Arheološki park, kao i muzejski koncept – rekla nam je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Ministrica kulture je potom razgledala i postav Zavičajnog muzeja, koji ove godine slavi 80. godišnjicu.

– Zahvalili smo ministrici za projekte koji su financirani od strane Ministarstva kulture, a dobili smo obećanje da će nas pratiti u budućnosti, pa tako i u projektima koje smo prijavili za 2018. godinu. Naime, nalazišta u Varaždinskim Toplicama su od nacionalnog interesa, jer prema vrijednosti i broju arheoloških nalaza naš je lokalitet u samom vrhu u europskim okvirima. Tome treba pridodati i originalni izvor ljekovite termalne vode koji se koristi u Specijalnoj bolnici, a takav primjer danas u svijetu postoji još samo u engleskom gradu Bathu – zaključila je ravnateljica Vlahović.

Vrijednost i značaj topličkih arheoloških lokaliteta predstavljaju temelj razvoja kulturnog turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, već cijelog prostora sjeverozapadne Hrvatske. Stoga ne čude aktivnosti gradskih čelnika u pripremi i apliciranju projekata kojima bi se lakše valorizirala otkrića te prezentirala široj javnosti.

– Za područje Grada Varaždinske Toplice kandidirano je prema Ministarstvu kulture nekoliko novih projekata i programa za realizaciju u 2018. godini. Istaknula bih projekt Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice za uređenje naše tradicijske kuće iz 1801. godine u kojoj je prezentirana vrijedna toplička etnografska baština. Drvena kuća zaštićena je Zakonom o zaštiti baštine, jer je posljednji svjedok prošlih vremena i davno izgubljene ruralne tradicijske arhitekture, a posjećuju je razne turističke grupe prilikom obilaska našeg Grada – zadovoljno ističe gradonačelnica Dragica Ratković.

Upravo gradonačelničinim angažmanom dodatno su motivirane razne ustanove i udruge koja svojim projektima podižu standarde u kulturnom turizmu.

– S tim ciljem smo ove godine u topličkom muzeju u suradnji s Ministarstvom kulture otvorili novu Galeriju Toplissu, s novim muzejskim izložbenim projektom, a tijekom cijele godine na području Grada održavaju se razne aktivnosti i manifestacije koje za cilj imaju prezentaciju bogate baštine Varaždinskih Toplica. Istaknula bih aktivnosti vezane uz promociju bogate antičke povijesti od Rimskih igara za djecu, manifestacije „Aquafest“ do raznih programa brojnih gradskih udruga na promicanju raznovrsnih kulturno-turističkih aktivnosti – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Zadovoljan razgovorom s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, bio je i predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, Franjo Prstec.

– Ministrica je izrazila veliko zadovoljstvo načinom na koji se koriste dobivena sredstva. Naime, nisu samo rimske iskopine u fokusu zanimanja Ministarstva kulture. Varaždinske Toplice redovito apliciraju i projekte koji uključuju obnovu crkava. Na taj smo način uredili župnu crkvu svetog Martina Biskupa, oko čega je posebno bio angažiran naš župnik Stjepan Mostečak. Ranije je na isti način uređena i crkva Sveta tri kralja. Uzmemo li to sve u obzir s pravom možemo zaključiti kako su Varaždinske Toplice predvodnik razvoja kulturnog turizma ovog dijela Hrvatske. I ono najvažnije, ne posustajemo, novi projekti već su aplicirani prema Ministarstvu kulture – zaključio je Franjo Prstec.

1 — 14
2 — 14
3 — 14
4 — 14
5 — 14
6 — 14
7 — 14
8 — 14
9 — 14
10 — 14
11 — 14
12 — 14
13 — 14
14 — 14
27.11.2017
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content