Menu

Ministrica Obuljen Koržinek u Varaždinskim Toplicama: Tko god dođe bude oduševljen bogatstvom baštine koja se ovdje nalazi

Ministarstvo kulture i medija temeljem Odluke o određivanju i provođenju hitnih mjera zaštite na kulturnim dobrima na potresom pogođenom području i njihovom financiranju za 12 najoštećenijih objekata zaštićenih kulturnih dobara iz Varaždinske županije osiguralo je dodatna sredstva u iznosu od 2,2 kuna. Sredstva su osigurana i za dva objekta u Varaždinskim Toplicama – crkvu sv. Martina i kuriju župnog dvora (130.500 kuna) i crkvu sv. Duha (71.000 kuna).

Varaždinske Toplice u ponedjeljak je posjetila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je u pratnji gradonačelnice Dragice Ratković, saborskih zastupnika Damira Habijana i Anđelka Stričaka te župnika Stjepana Mostečaka, obišla crkvu sv. Duha.

– Kapelica sv. Duha je svakako kamenčić, ali arheološki kompleks Varaždinskih Toplica sigurno je jedan od najvrjednijih u sjevernom dijelu Hrvatske. Mi smo ovdje prisutni godinama, desetljećima s istraživanjima. Crkve su nažalost stradale u zadnjim potresima. U Ministarstvu kulture i medija smo donijeli odluku da zaustavimo financiranje u ostatku Hrvatske i da sva sredstva u ovom prvom dijelu godine usmjerimo prema kulturnoj baštini, kako u Varaždinskoj županiji, tako i u 9 županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske – od Međimurja do Slavonskog Broda i naravno Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj. Ogromne su štete i sad je važno brzo reagirati da se ne bi dalje spomenici urušavali, a onda ćemo što vlastitim, što europskim sredstvima raditi na obnovi baštine. Svakako imamo velike planove za Varaždinske Toplice, daljnju prezentaciju arheoloških lokaliteta. Zaista, tko god dođe u Varaždinske Toplice bude osupnut i oduševljen bogatstvom baštine koja se ovdje nalazi – rekla je ministrica u Varaždinskim Toplicama.

Gradonačelnica Ratković je zahvalila ministrici za dodijeljenu financijsku pomoć u iznosu od 200.000 kuna za obnovu građevina kulturne baštine stradalih u potresima krajem 2020. i početkom 2021. godine na području Grada Varaždinskih Toplica, a koji su nanijeli materijalne štete na sakralnim i kulturnim objektima.

– Ova novčana pomoć stigla je u prave ruke i vjerujem da će istinski pomoći u sanaciji šteta nastalih na našim kulturnim građevinama koje čine ostavštinu prošlih generacija, na koje smo ponosni i koje moramo brižno čuvati kako bi bile ostavljene u nasljeđe i za dobrobit budućih generacija – kazala je Ratković.

Župna crkva sv. Martina biskupa spominje se već 1334. godine u popisu župa Ivana arhiđakona Goričkog i jedna je od najstarijih građevina u Varaždinskim Toplicama čiji zvonik dominira naseljem, a sagrađen je u XV. stoljeću. Kurija župnog dvora je građena u XVIII st. od kamena i cigle.

Kapela sv. Duha u Varaždinskim Toplicama smještena je na istočnoj strani naselja, na ostacima župne crkve koju su uništili Tartari 1242. godine, a ponovo je izgrađena 1774. godine te je nakon 1912. i 1984. godine, u 2018. godini ponovno pokrenuta njena obnova. Uz kapelu je grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
04.05.2021
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content