Menu

Na javnoj tribini u Varaždinskim Toplicama naglašeno: Prevencija anksioznosti i depresije kod djece i mladih te razvijanje programa podrške važniji su no ikad

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica te u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama u srijedu je održana javna tribina na temu anksioznosti i depresije kod djece.

Budući da je mentalno zdravlje djece i mladih, u današnje vrijeme kada ih se sve više suočava s nekom vrstom psihičkih poremećaja, važnije no ikad, Grad Varaždinske Toplice prepoznao je važnost prevencije i razvijanja programa podrške kod najosjetljivije skupine stanovništva.

Upravo je zato javna tribina bila namijenjena široj javnosti, a posebno roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima koji rade s djecom s ciljem da nauče upoznati simptome anksioznosti i depresije i znaju na vrijeme reagirati.

Javnom tribinom moderirala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Velimirović Vukalović, a na njoj su sudjelovali socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Melita Jeremić te školski psiholog IV. osnovne škole Varaždin Matej Fiškuš.

Tako je socijalna pedagoginja Jeremić prisutne upoznala s temom anksioznosti kod djece, a školski psiholog Fiškuš s temom depresije kod djece. Uz izlagače, u panel raspravi sudjelovale su i ravnateljice dječjih vrtića s područja Grada, Linda Novačić i Kristina Šajatović Ledić te pedagoginja – defektologinja Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Tajana Jenkač, inače članica timova za darovite i kvalitetu škole.

Budući da statistika pokazuje alarmantno stanje u današnjem društvu – sve veći broj djece pati od depresije i anksioznosti, te da ovi poremećaji utječu na mentalno zdravlje najranjivije populacije, publiku su stručnjaci kroz svoja izlaganja i panel raspravu upoznali s ovim važnim temama.

Moderatorica Velimirović Vukalović pitanjima je nastojala pokriti što šire područje problematike anksioznosti i depresije kod djece, a kroz odgovore panelista identificirane su nove potencijalne teme za buduće javne tribine.

Javnoj tribini prisustvovala je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila važnost prevencije i stvaranja okruženja u kojem će se razvijati programi pružanja podrške, posebno istaknuvši kako na tome treba raditi cijelo društvo.

-Pozdravljam i zalažem se za ovakve i slične javne tribine i edukacije jer je važno da kao društvo pružamo podršku svojim najranjivijim pripadnicima, a to su djeca i mladi. Samo zajedničkim radom i prevencijom možemo pomoći našoj najmlađoj populaciji da rastu i razvijaju se u sretnije, zdravije i stabilnije osobe, spremne za ulazak u svijet odraslih – rekla je gradonačelnica Ratković.

1 — 5
2 — 5
3 — 5
4 — 5
5 — 5
20.04.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content