Menu

Neizglasavanje proračuna Grada

Iako je gradonačelnica Goranka Štefanić, na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, jasno upozorila sve vijećnike koje su sve posljedice neprihvaćanja predloženog proračuna za iduću godinu, šest vijećnika, HSLS-a, HDZ-a i nezavisni Stanko Medvedec, glasali su protiv proračuna dok je za bilo sedam vijećnika HNS-a, SDP-a i Laburista. No, budući da je za izglasavanje proračuna potrebna podrška većine svih vijećnika, odnosno osam, proračun nije usvojen.

– Zbog neizglasavanja proračuna grad će se sigurno naći u kolapsu iduće godine. Naime, budući da će u slijedećih gotovo pola godine gradom upravljati povjerenik, imenovan od strane Vlade, koji nema mogućnosti sklapati nove ugovore odnosno donositi odluke, mnogi projekti će stati. Gotovo je sigurno da izgradnja ceste u Hrastovcu neće biti realizirana jer nema izvršne vlasti u gradu koja bi mogla pripremiti taj projekt za EU fond – naglasila je gradonačelnica Goranka Štefanić.

Također, nitko neće moći prijaviti izgradnju dječjeg vrtića na natječaj ruralnog fonda za što je raspisivanje natječaja najavljeno za početak iduće godine. To znači da će Grad izgubiti mogućnost da preko tog fonda za topličke mališane osigura novi objekt i adekvatne uvjete.

– Zbog neizglasavanja proračuna Grad Varaždinske Toplice izgubit će cijelu jednu godinu. Staju svi projekti, nema realizacije najavljenih gospodarskih ulaganja jer nema ni pokretanja izmjene Prostornog plana koji bi omogućio investicije – kazala je nakon sjednice Gradskog vijeća gradonačelnica Goranka Štefanić. Dodala je da je prijedlog proračuna bio u javnoj raspravi više od mjesec dana i da su svi vijećnici imali priliku dati svoje prijedloge i sugestije.

– Održano je nekoliko sastanaka na kojima su vijećnici davali svoje primjedbe i prijedloge. Primjedbe koje su pojedini vijećnici, koju su uskratili svoju potporu proračunu, iznijeli na Gradskom vijeću nikad prije nisu spomenuli. Zbog svega vidljivo je da su se vijećnici HSLS-a, HDZ-a i Stanko Medvedec odlučili za političku odluku i da su prije svega gledali svoje uske stranačke interese iako su tom odlukom nanijeli veliku štetu gradu Varaždinskim Toplicama i njenim građanima – zaključila je Štefanić.

Zbog neprihvaćanja proračuna u pitanje se dovodi realizacija projekata izgradnje dječjeg vrtića, izgradnja ceste u Hrastovcu, daljnja gradnja grobne kuće u Rukljevini kao i adaptacija društvenih domova te izgradnja reciklažnog dvorišta za što su sredstva osigurana na nacionalnoj razini. U pitanje dolazi i niz komunalnih i infrastrukturnih projekata od izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije brojnih prometnica, nogostupa te ostalih radova koji su bili planirani u idućoj godini. Upitna je sudbina realizacije autobusnog kolodvora, a najavljene potencijalne investicije u gospodarstvo izostat će jer neće doći do izmjene Prostornog plana što je osnovni uvjet za nove gospodarske investicije.

Kako bi pokušala spasiti situaciju i dati vijećnicima još jednu priliku da donesu odluku u najboljem interesu građana i grada Varaždinskih Toplica, Štefanić je najavila da razmatra do kraja godine dati prijedlog novog proračuna ili privremenu mjeru financiranja.

1 — 9
2 — 9
3 — 9
4 — 9
5 — 9
6 — 9
7 — 9
8 — 9
9 — 9
21.12.2016
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content