Menu

Njegovanje lika i djela velikana hrvatske povijesti – U Varaždinskim Toplicama obilježavaju se Kukuljevićevi dani

Već tradicionalno u Varaždinskim Toplicama u sjećanje na slavni govor poznatog Topličanca Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Hrvatskom saboru obilježavaju se Kukuljevićevi dani.

Trodnevno obilježavanje počelo je u četvrtak paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na grobu Antuna Kukuljevića Sakcinskog te odavanjem počasti kod kapelice Svetog duha. Održana je i prezentacija idejne začetnice Kukuljevićevih dana, profesorice Božene Filipan, vezan uz njen lik kao i za topličku čipku i Zlatu pl. Šufflay.
Središnji dio programa održan je u petak svečanom akademijom u dvorani hotela Minerva nastupom topličkih vrtićaraca i školaraca i KUD-a Toplice.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković ističe kako se ova lijepa tradicija njeguje godinama.

– Znamo da je druge godine 180 godina od ponosnog govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Saboru. Drago mi je što je korona iza nas i da sva ova djeca koja se pripremaju za Kukuljevićeve dane mogu široj javnosti prezentirati svoj rad i pokazati koliko su aktivna. Najvažnije je isto tako da mlade od najranijih dana učimo našoj povijesti koja je bogata u našim Varaždinskim Toplicama – kazala je gradonačelnica i najavila velike planove za iduću godinu kada se obilježava okrugla obljetnica.

Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice spomenuo je kako će dogodine biti punih 30 godina otkako se u Varaždinskim Toplicama zaslugom profesorice Božene Filipan obilježavaju Kukuljevićevi dani.

– Mi ovom manifestacijom želimo iskazati svu vrijednu pozornost koju zaslužuje Ivan Kukuljević Sakcinski, kao i njegov otac Antun koji je pokopan u Toplicama. Želimo graditi tu tradiciju oca i sina Kukuljevića. Sljedeće godine obilježavamo veliku obljetnicu i tim povodom ćemo mi otkriti bistu Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koja je već gotova i na taj način obilježiti 180. obljetnicu njegovog govora u Saboru – najavio je Juranić.

Podsjetio je kako je prilikom obilježavanja 150. obljetnice u topličkom parku postavljen spomen kamen na hrvatskom jeziku.

-Ovim bi činom sljedeće godine zaokružili pitanje uloge Kukuljevića Sakcinskog, ne samo u u topličkoj nego i u nacionalnoj povijesti. Ogranak Matice hrvatske ima u planu također potaknuti revitalizaciju imanja Kukuljevića. Kukuljevićevi dani putem znanstvenih skupova koji su se održali i nekoliko objavljenih zbornika su upravo na toj liniji da se ne zaborave njegove zasluge za nacionalnu povijest kao i za povijest Matice hrvatske. Kukuljevićevi dani su samo jedan od tih segmenata na koji radi Matica hrvatska u obogaćivanju kulturnih sadržaja u našem gradu – zaključio je.

Ovogodišnje obilježavanje Kukuljevićevih dana završava danas koncertom Kristine Vartušek na klaviru u Župnoj crkvi sv. Martina Varaždinske Toplice.

1 — 21
2 — 21
3 — 21
4 — 21
5 — 21
6 — 21
7 — 21
8 — 21
9 — 21
10 — 21
11 — 21
12 — 21
13 — 21
14 — 21
15 — 21
16 — 21
17 — 21
18 — 21
19 — 21
20 — 21
21 — 21
24.10.2022
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content