Menu

Noć muzeja u Varaždinskim Toplicama – istražite bogatu kulturnu baštinu jednog od najpoznatijih europskih antičkih središta i zanimljive običaje starih Rimljana

Bliži se Noć muzeja 2023. u koju će se i ove godine uključiti Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i to s mnoštvom zanimljivih i edukativnih sadržaja. Atraktivna kulturna baština koju jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta krije te zanimljivosti o žrtvama i ritualima starih Rimljana najbolji su razlozi zašto je 27. siječnja potrebno rezervirati za posjet Gradu Varaždinskim Toplicama.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji su važni”, a u nju će se Zavičajni muzej uključiti besplatnim programom za sve posjetitelje koji traje od 17 pa sve do 21 sat.

Tako svi građani i posjetitelji idućeg petka od 17 do 19 sati mogu razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa. Za sve posjetitelje muzeja osigurano je i stručno vodstvo od 18 do 19 sati, a potom u 19.30 sati slijedi prava poslastica za sve koji žele doznati više o starim Rimljanima, njihovom načinu života, žrtvama i ritualima.

Naime, u Kino dvorani Ljubelj ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović održat će predavanje pod nazivom „O rimskim žrtvama i ritualima”. Svim posjetiteljima programa na zanimljiv će način biti prikazani razni podaci i nalazi iz antičke povijesti vezani uz rimske žrtvene običaje. Govorit će se i o povijesnom razvoju rimskog žrtvenog rituala te o rimskim svećenicima i svećenici Vestalka koji su za njih bili zaduženi, a poseban dio predavanja posvećen je upotrebi i ulozi vode, soli, vatre, ljekovitog bilja, cvijeća i drugih elemenata koje su Rimljani koristili u žrtvenom obredu.

-Ako vas zanima za što su koristili biljku peoniju, ili božur, ili grm akanta, dođite na predavanje – poručuju iz Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

I gradonačelnica Dragica Ratković uputila je poziv svim građanima, ali i posjetiteljima na Noć muzeja u Varaždinskim Toplicama.

-Kao Grad, na svaki mogući način nastojimo njegovati naše bogato povijesno nasljeđe po kojem smo jedinstveni u ovom dijelu Europe, a ovakve i slične manifestacije tome itekako doprinose zbog čega mi je drago da se naš Zavičajni muzej i ove godine uključio u jednu od najomiljenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Nadam se da će se građani i posjetitelji, a pogotovo mladi okupiti u velikom broju i istražiti svo bogatstvo koje naš Grad krije – rekla je Ratković.

 

Program u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

19.01.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content