Menu

Noć muzeja u Varaždinskim Toplicama o 80 godina Zavičajnog muzeja i novom arheološkom lokalitetu

Brojni su građani u petak navečer posjetili muzejske ustanove u sklopu 15. Noći muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a provodi se u više od 200 muzeja i drugih ustanova u Hrvatskoj. U Varaždinskim Toplicama svoja je vrata otvorio Zavičajni muzej.

Program je počeo „Otvorenim vratima Muzeja“ s razgledavanjem stalnog arheološkog postava antičkog lokaliteta Aquae Iasae i izložbe u galeriji „Toplissa“ pod nazivom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“. Drugi je dio bilo predavanje „Leskovečka Glažuta – od legende do arheoloških tragova“ ravnateljice Muzeja Spomenke Vlahović, koja je naglasila da je odaziv na Noć muzeja više nego dobar.

– Počeli smo prije nekoliko godina skromno jer smo manji muzej, regionalni. Zajednica se jako dobro odaziva na sve što se u muzeju događa, izložbe ili predavanja – kazala je Vlahović te pojasnila da je izložbom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“ zajednici, stručnjacima i ljubiteljima povijesti, kronološki prikazano kako nastaje jedan muzej, od male zbrke do velikog poslanja.

– A poslanje svakog muzeja je očuvanje kulturne baštine, njezina prezentacija i reinterpretacija – dodala je Vlahović.

Kako Topličani vole dolaziti na arheološka predavanja, ovoga puta predstavljen je novi arheološki lokalitet Leskovečka Glažuta koji je otkriven 2017. godine, a odnosi se na vrlo zanimljiv povijesni lokalitet koji govori o specifičnoj proizvodnji tzv. „šumskog stakla“ na topličkom području. Provedeni znanstveno-istraživački radovi potvrdili su da je na spomenutom lokalitetu nekada funkcionirala specifična proizvodnja staklenih predmeta te da su u Glažuti radili razni majstori staklari s područja Europe. Provedeno terensko istraživanje potvrdilo je da su za proizvodnju stakla korištene lokalne sirovine i drvena građa obližnjih šuma.

– Na lokalitetu nedaleko Varaždinskih Toplica otkrili smo jednu manufakturu gdje se nekad proizvodilo šumsko staklo, od 18. stoljeća. U šumskom okolišu i terenu uspjeli smo locirati točnu poziciju, otkrili zanimljive arheološke tragove na površini tog lokaliteta i 2017. uspjeli provesti registraciju lokaliteta. Današnje predavanje je kruna istraživanja, da priču prezentiramo i reinterpretiramo, ne samo mještanima koji prolaze kroz tu šumu, već i ljubiteljima povijesti. I ova priča je lijepa suradnja s lokalnom zajednicom s ciljem prezentacije bogate arheološke baštine grada Varaždinskih Toplica, ali i edukacija građana. Baština je za sve nas, ne samo za stručnjake, i ovakve manifestacije približavaju nas jedne drugima – zaključila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Noć muzeja završila je prigodnim druženjem posjetitelja programa u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice.

1 — 14
2 — 14
3 — 14
4 — 14
5 — 14
6 — 14
7 — 14
8 — 14
9 — 14
10 — 14
11 — 14
12 — 14
13 — 14
14 — 14
03.02.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content