Menu

Nova atrakcija turističkog bisera: 200 trkača na jedinstvenoj utrci u Varaždinskim Toplicama, Putevima rimskih legionara

U Varaždinskim Toplicama u nedjelju je održana nova i po mnogočemu zanimljiva i jedinstvena utrka, Putevima rimskih legionara. S obzirom da je već prvi Aquae Iasae okupio 200 trkača, nova atrakcija turističkog bisera na dobrom je putu da postane tradicionalna.

 

Utrka je održana u suradnji između Atletskog kluba Varaždin i Turističke zajednice Varaždinskih Toplica te uz pokroviteljstvo Grada, a ono po čemu je bila jedinstvena bio je niz događanja kojima su organizatori pokušali dočarati duh starog Rima.

 

Zadovoljna što su Varaždinske Toplice dobile novu atrakciju je i gradonačelnica Dragica Ratković koja je poručila kako im je želja da ova utrka postane tradicionalna.

 

– S obzirom da su Varaždinske Toplice, najveće i najstarije toplice u Hrvatskoj oduvijek poznate kao lječilišni centar te da se možemo pohvaliti jedinstvenom i bogatom antičkom baštinom iz vremena starog Rima drago mi je da smo našu povijest spojili sa sportom u koji na svom području itekako ulažemo – rekla je gradonačelnica Ratković.

 

Zapalivši vatru plamenom kojeg su joj uručili rimski vojnici u pratnji nimfa gradonačelnica Ratković otvorila je prvi trail Aquae Iasae.

 

-Mi smo turističko mjesto i moramo našim posjetiteljima ponuditi nešto novo, nove atrakcije. Velik odaziv natjecatelja pokazatelj je da ljudi vole Varaždinske Toplice, da vole dolaziti kod nas, ali isto tako da im imamo i što za ponuditi – zaključila je Ratković.

 

Trkači su mogli izabrati jednu od tri ponuđene dionice; utrku na 4 kilometra Centuriju, onu na 8.7 kilometara Kohortu i najtežu Legiju koja je prolazila stazom od 19.6 kilometara. Sve dionice prolazile su kroz prekrasne šumske staze i puteve u bližoj i daljnjoj okolici Varaždinskih Toplica.

 

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak poručila je kako će zahvaljujući ovoj utrci mnoštvo prekrasnih slika iz Varaždinskih Toplica otići u svijet.

 

– Utrka objedinjuje naš prekrasan arheološki lokalitet i mnoštvo prirodnih ljepota koje okružuju Varaždinske Toplice, od vodopada do zelenih šuma kojima su trkači prolazili. Iako je bila poprilično zahtjevna, tijekom cijelog natjecanja vladala je fenomenalna atmosfera zbog čega vjerujemo da će iz godine u godinu biti sve više trkača te da će ona postati sastavni dio našeg Aquafesta – rekla je Husnjak.

 

Josip Lacković, predsjednik AK Varaždin kazao je kako je iza organizatora puno truda, no utrka je bila itekako uspješna.

 

– Iako je ovo prva po redu, ona je popunjena. Imamo 200 trkača i vjerujem da će ta brojka iz godine u godinu rasti. Kada vidimo samu stazu i sam ambijent možemo biti sigurni da će utrka postati tradicionalna – rekao je Lacković.

 

Pobjednici Centurije su Saša Horvat i Ivana Zeljko, članovi Atletskog kluba Međimurje. Najbrži u utrci na 8.7 kilometara bili su Ivan Maltar, član Športskog društva Remetinec i Ivana Bunic iz Atletskog kluba Varaždin. Prvo mjesto na najtežoj dionici, Legiji osvojili su Andrej Hladnik i Marina Godinić, članovi AK Varaždina.

1 — 21
2 — 21
3 — 21
4 — 21
5 — 21
6 — 21
7 — 21
8 — 21
9 — 21
10 — 21
11 — 21
12 — 21
13 — 21
14 — 21
15 — 21
16 — 21
17 — 21
18 — 21
19 — 21
20 — 21
21 — 21
27.06.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content