Menu

Nova demografska mjera – mlade obitelji oslobođene komunalnog doprinosa za izgradnju kuća

– Važno je napomenuti da se novom odlukom o komunalnom doprinosu sam iznos doprinosa ne mijenja, a mlade ljude želimo motivirati da dođu živjeti u naš grad – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica – Dragica Ratković

Novom odlukom donesenom na 17. sjednici Gradskoga vijeća, Grad Varaždinske Toplice potvrdio je kako mu je i dalje visoko na listi prioritete provođenje socijalno-demografskih mjera usmjerenih prema mladima. Naime, jednoglasnom odlukom vijećnika usvojena je odluka o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa za novu kategoriju, fizičke osobe mlađe od 40 godina.

– Posljednjih godinu dana imali smo nekoliko upita mladih ljudi vezanih uz eventualne potpore za izgradnju stambenih objekata na području Varaždinskih Toplica. Kako u tom trenutku nismo imali odluku o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa za fizičke osobe, nismo im mogli izaći u susret. Ovom odlukom to se mijenja. Ovo je još jedna u nizu socijalno-demografskih mjera kojima želimo privući mlade ljude i obitelji da dođu živjeti u Varaždinske Toplice – zadovoljno je istaknula gradonačelnica Dragica Ratković, na čiju je inicijativu krenuo postupak donošenja ove odluke.

Pravo na ostvarenje potpore imaju osobe mlađe od 40 godina koje će graditi kuće na području Grada, a koje ovdje imaju prebivalište ili će ga prijaviti po izgradnji kuće.

Osim njih pravo na oslobađanje od plaćanje komunalnog doprinosa mogu ostvariti još neke kategorije poput hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ustanove kojima je Grad osnivač, kao i investitori u vjerske objekte te objekte namijenjene zdravstvenoj djelatnosti, socijalnoj skrbi, kulturi, tehničkoj kulturi, sportu i rekreaciji, predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju.

– Važno je napomenuti da se novom odlukom o komunalnom doprinosu sam iznos doprinosa ne mijenja, on ostaje isti. Ono što smo bili dužni napraviti jest prilagoditi ga novom Zakonu i pojedinim uputama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Naime, uputa Ministarstva je da svi uvjeti o oslobođenju od plaćanja komunalnog doprinosa, posebno za gospodarske subjekte, moraju biti jasno propisani. U prethodnom razdoblju kada su poduzetnici podnosili zahtjeve za oslobođenje plaćanja od komunalnog doprinosa, rješenje je donosila gradonačelnica. Sada su decidirano navedeni uvjeti i iznosi oslobođenja, a u pojedinim gospodarskim sektorima investitori se mogu osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa do određenog postotka – pojasnila je gradonačelnica Ratković.

O oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa do iznosa od 70.000 kuna odlučivat će gradonačelnica, a za veće iznose odluku će donositi Gradsko vijeće.

Odluka koja uključuje oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za mlađe od 40 godina koji grade stambeni objekt, samo je jedna u nizu mjera kojima Varaždinske Toplice potvrđuju da su im djeca i mladi visoko na listi prioriteta. Unatrag godinu dana Grad je povećao iznos za novorođenu djecu, uveo je sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtića bez obzira da li je riječ o gradskom ili privatnom dječjem vrtiću, financira se produženi boravak za djecu u osnovnoj školi, uređuje se senzorna dvorana u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ u projektu vrijednom 3,2 milijuna kuna, a osigurano je i oko 400.000 kuna za stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za sve redovne studente s područja Grada.

04.02.2019
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content