Menu

Obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom u Varaždinskim Toplicama u nedjelju svečano je obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Počast hrvatskim braniteljima koji su u borbi za slobodu i neovisnost dali ono najvrednije što su imali, svoje živote odali su predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Predsjednica Vijeća Nofta okupljenima se obratila uime gradonačelnice Varaždinskih Toplica Dragice Ratković i svih gradskih vijećnika. Zahvalivši svima što su se okupili na obilježavanju ovog važnog datuma u hrvatskoj povijesti, Nofta je poručila kako je važno prisjećati se svih koji su svoje živote položili na oltar domovine.

-Operacija je to kojom je oslobođena zapadna Slavonija, no nažalost poginuo je 51 branitelj, a više od 162 branitelja bila su teže ili lakše ranjena. Ovim okupljanjem prisjećamo se upravo njih, koji su svoj život položili na oltar domovine. Neka im bude vječna slava i hvala im – rekla je Nofta.

Predsjednik HVIDRA-e Varaždinske Toplice Branko Crljenica podsjetio je kako su u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovali i branitelji s područja Varaždinske županije koji su u njoj imali važnu ulogu. Svoj doprinos operaciji dali su pripadnici Specijalne policije PU varaždinske „Rode” koji su kroz šume, minska polja i niz drugih iznenađenja probili sve do prometnice Okučani – Pakrac udaljene 20-tak kilometara i presjekli komunikaciju koja je bila žila kucavica velikosrpske okupacije zapadne Slavonije.

-Nakon uspješnog izvršenja ove zadaće, dobiva novu – osvajanje neprijateljske utvrde u Planinarskom domu Omanovac. I taj dio jedinica je iznimno dobro obavila. Tijekom operacije imala je dva ranjena djelatnika – rekao je Crljenica.

U Bljesku su sudjelovali i pripadnici 104. brigade Hrvatske vojske koji su uspješno i bez gubitaka izvršili svoju zadaću čišćenja i osiguravanja iznimno teškog i zahtjevnog terena u pravcu Jasenovac – Mlaka – Stara Gradiška. Zasebna postrojba PU varaždinske bez gubitaka izvršila je zadaću osiguravanja desnog boka od releja Psunj do Ivanovca u dužini od oko 4 kilometra.

-Operacija Bljesak pokazala je da je Hrvatska vojska postala snaga za koju srpske oružane snage više nisu bile ravnopravni protivnik. Znatno bolje naoružana i opremljena nego ranije, Hrvatska vojska bila je sposobna razbiti pobunu i osloboditi okupirane teritorije – naglasio je Crljenica zaključivši kako je Bljesak pokazao hrvatsku odlučnost u uspostavi vlastitog državno – pravnog poretka.

Molitvu za sve poginule hrvatske heroje vodio je toplički župnik Stjepan Mostečak.

1 — 13
2 — 13
3 — 13
4 — 13
5 — 13
6 — 13
7 — 13
8 — 13
9 — 13
10 — 13
11 — 13
12 — 13
13 — 13
01.05.2022
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content