Menu

Otvorena izložba Aquae Iasae – Tajne rimskog izvorišta

U Arheološkom parku Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama u petak je otvorena izložba Tajne rimskog izvorišta, organizirana u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu, Gradom Varaždinskim Toplicama i Turističkom zajednicom Grada.

Riječ je o izložbi 9 od ukupno 50 izuzetno vrijednih spomenika nađenih u istraživanjima izvorišnog bazena, a koji su bili posvećeni raznim božanstvima vezanim uz zdravlje i ozdravljenje. Sama je izložba postavljena uz rimsku baziliku u Arheološkom parku u Varaždinskim Toplicama, kao svojevrsna najava njihovog trajnog smještaja na lokalitetu u budućem izložbenom objektu.

Autorica izložbe je Nikoleta Perok iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, a predstavila ju je stručna suradnica Dora Kušan Špalj.

Naime, tijekom aharheoloških iskopavanja su provedena na prostoru svetišta, odnosno oko prirodnog izvora termalne vode, otkrivene su nove spoznaje o građevinskim fazama, izgledu i namjeni pojedinih objekata, ali i o nekim ritualima i kultovima za koje se prije nije znalo. Međutim, istraživanja samog izvorišta donijela su i otkrića kojima se nitko nije nadao.

– Tijekom obnove tog izvorišta u 4. stoljeću korišten je stari materijal: razni žrtvenici, natpisi, reljefi, koji su korišteni kao obični građevinski materijal u obnovi zidova i zahvaljujući tome su i sačuvani. Imamo više od 50 takvih nalaza, što nam govori i o posjetiteljima koji su dolazili u ovo lječilište, o klesarskim radionicama ovog prostora, a najviše o božanstvima kojima su se obraćali, kojima su zahvaljivali i kojima su pripisivali moć ozdravljenja – rekla je Dora Kušan Špalj.

Također, unutar izvorišne konstrukcije nađeno je i 18 000 rimskih kovanica koje su od 1. do 4. st. posjetitelji rimskog lječilišta ubacivali u “sveti izvor”, nadajući se ozdravljenju., a što je najveći nalaz dosada tolike količine rimskog novca u jednom ovakvom izvorištu.

Kao jedan od najvažnijih nalaza istaknut je reljef s prikazom božanstava zdravlja i natpisom u čast cara Karakale na kojem je sam car prikazan kao bog zdravlja.

– To je značajan nalaz koji se može datirati precizno u razdoblje od 212. do 214. poslije Krista i govori o značaju ovog lječilišta jer omiljena božanstva cara Karalake bila su Serapis, Apolon i Eskulap i to je jedino panonsko lječilište koje ima sva ta tri božanstva pa pretpostavljamo da je i on sam ovdje dolazio na liječenje – rekla je Kušan Špalj.

Ponosna na vrijedne nalaze bila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

– Ovo je veliki dan za Varaždinske Toplice. Nekada davno su i Rimljani prepoznali našu vrijedu vodu, a kad su se izliječili, svojim su bogovima zdravlja dali napraviti spomenike koje su naši vrijedni arheolozi 2011.-2012. godine iskopali. Oni su sada ugledali svijetlo dana, tu im je mjesto, rekla bih da su se vratili doma. Pronađeni su, restaurirani i vratili su se u Varaždinske Toplice – rekla je gradonačelnica Ratković.

Dodala je kako je ove godine bila u planu i postava vitrina, odnosno izložbenog prostora u kojem bi se spomenici adekvatno prezentirali i interpretirali, no situacija s koronavirusom poremetila je planove.

– Na neke stvari ne možemo utjecati. Nadam se da se uskoro vidimo na postavljaju novih vitrina i stalnog postava. Kako uređujemo grad i infrastrukturu, paralelno s time radimo i na kulturi. Kada završimo sve radove, bit će ovo jedna top destinacija. Korona nas je nečemu naučila, masovni turizam će biti u padu, a ovo je izvrsna destinacija za sve one dobre ljude koji vole prirodu, zelenilo, mir – istaknula je Ratković.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović kazala je kako su ovi nalazi najveći rezultat u zadnjih 15-ak godina cijelog tima Arheološkog muzeja i na tome im čestita.

– Čestitam i svima koji su pomagali svih ovih godina ki doprinijeli da spomenike koji predstavljaju neizmjerno kulturno arheološko dobro, ne samo za Republiku Hrvatsku, već i za širi teritorij Europe, možemo pogledati u sklopu ovog Arheološkog parka – rekla je Vlahović.

1 — 18
2 — 18
3 — 18
4 — 18
5 — 18
6 — 18
7 — 18
8 — 18
9 — 18
10 — 18
11 — 18
12 — 18
13 — 18
14 — 18
15 — 18
16 — 18
17 — 18
18 — 18
05.10.2020
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content