Menu

Pjesma Ive Plišo osvojila 1. nagradu na 3. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popievka 2023.“

U okviru Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski u petak, 31. ožujka 2023. održana je 3. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Smotra je održana u Kongresnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, a organizirao ju je Centar izvrsnosti za hrvatski jezik kako bi se osvijestila važnost očuvanja zavičajnog govora, potaknuo rad s pjesnički nadarenim učenicima osnovnih škola te se očuvala svijest o zavičajnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu.

Na natječaj je pristiglo 137 pjesama učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz svih županija kajkavskoga govornoga područja. Za objavu u Zborniku radova prosudbeno povjerenstvo izabralo je 40 kajkavskih pjesničkih radova, a nagrađene su tri najbolje pjesme u kategoriji 5. i 6. razreda te tri najbolje pjesme u kategoriji 7. i 8. razreda.

U 40 odabranih pjesama, koje su tiskane u Zborniku, našla se pjesma Za une koji znaju glediti  Ive Plišo (7.a) koju je kazivala na Smotri. Prosudbeno povjerenstvo upravo je Ivinu pjesmu odabralo kao najbolju u kategoriji 7. i 8. razreda. Ivi i njezinoj mentorici Sanji Habek uručena je 1. nagrada te zahvale za sudjelovanje.

Profesorica Valentina Šinjori u predgovoru Zbornika o Ivinoj pjesmi zapisala je: „Kako doslovno poprima simboliku i slojevito značenje pokazuje se pjesmom Za une koji znaju glediti. Na plaftama snega izabranima dano je vidjeti život, tragove srnica, vrapčeka, tragove teških djedovih koraka, tragove djece – a tu se, lirski zaključuje mlada poetesa, More najti života u čemernoj zimi, / Topline v čistome ledu. (…) V snegu bez farbe / Zima diše. / Srce ji kuči! /Čuli bute i vidli, / Sam otprite oči! To su te pjesničke oči (A.B.Šimić), ovaj put dječje koje rastu pored stvari.“

Također, ponosimo se što su učenici naše škole (Leona Mičuda, Lorena Ratković, Nika Balažinec, Fran Denžić, Tea Sakač, Kaja Kontrec, Paula Košćak, Mila Gotić, Ema Gluhak i Jana Kukec)  sudjelovali u programu Smotre i Festivala recitalom posvećenom Dragutinu Domjaniću. Njih su pripremile učiteljice Hrvatskoga jezika Ivana Obad Slavin i Sanja Habek te učiteljica Glazbene kulture Stella Cimerman.

Tekst: Sanja Habek

1 — 5
2 — 5
3 — 5
4 — 5
5 — 5
03.04.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content