Menu

POČEO JE AQUAFEST Termalne vode i termalni turizam glavne teme međunarodnog stručnog skupa u Varaždinskim Toplicama

Međunarodnim stručnim skupom „Termalna voda jučer, danas, sutra“, u Varaždinskim Toplicama u petak je započeo Aquafest, tradicionalna toplička manifestacija u organizaciji Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja i Grada Varaždinskih Toplica.

Svake se godine na stručnom skupu okupljaju stručnjaci koji se temom termalnih voda bave iz različitih aspekata, a ove je godine fokus stavljen na termalni turizam, o kojem će govoriti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva koji se bave termalnim vodama kroz liječenje, ali bit će riječi i o primjerima grijanja kompletnih gradova i institucija. O brojnim temama govorit će predavači iz Španjolske, stručnjaci iz Slovenije te domaći stručnjaci, a predavačima će se na panelu pridružiti i predstavnici Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, kako bi u zajedničkom razgovoru pokušali pozicionirati Hrvatsku u parametrima zdravstvenog turizma.

Gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je da Varaždinske Toplice organiziraju ovakve posebne manifestacije s namjerom da se koristi bogat kulturno-turistički potencijal grada.
-Svake godine pričamo o termalnoj vodi i naglašavamo taj naš geotermalni potencijal. Termalna voda je nedovoljno iskorištena i o njoj se treba što više pričati. – naglasila je gradonačelnica Ratković, dodajući kako Varaždinske Toplice svoj razvoj komunalne i turističke infrastrukture mogu zahvaliti upravo termalnoj vodi.
Stručnom skupu prisustvovala je i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je došla pružiti podršku Varaždinskim Toplicama i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.

-Varaždinske Toplice imaju zaista ogroman potencijal. Grad počiva na ljekovitoj vodi i to je potencijal koji treba iskoristiti. Vjerujem da će se na ovome skupu roditi kvalitetne ideje i razmijeniti iskustva, a sve u svrhu kako bi se Varaždinske Toplice pozicionirale na zdravstvenoj karti turizma, karti kojoj zaista i pripadaju – rekla je zamjenica župana te dodala kako je Županija na natječaj iz turizma prijavila projekt unutarnjeg uređenja Minerve, a Grad projekt „Aqua Iasae – Grad Varaždinske Toplice – grad na termalnoj vodi“.

Skupu je nazočila i Jelena Šobat, načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj u Ministarstvu turizma i sporta

-Zajedno sa svima vama te s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom turističkom zajednicom u sinergiji radimo na izmjenama Zakona i podzakonskih akata, na promociji i na brendiranju jačeg zdravstvenog turizma. Biti ovdje u ovom prekrasnom gradu gdje je tako divan spoj kulturne i prirodne baštine koja može biti samo još jedna lokomotiva daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma, izuzetna mi je čast i hvala vam na pozivu – kazala je Šobat.

Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice naglasio predstavio je Spinalni centar te naglasio da centar nema puno zajedničkog sa zdravstvenim turizmom te da im je jedino zajedničko to što će bolnici, a onda i destinaciji, dati prepoznatljivost.

-S obzirom na osamdesetak ozbiljnih pacijenata koji će se liječiti u tom centru, generirat će posjete rodbine i sve ono što ćemo osjetiti kroz povećan broj noćenja u objektima koji služe zdravstvenom turizmu, prvenstveno u Minervi. Kroz ugostiteljsku uslugu i stvaranjem imidža na duži rok, doći ćemo do prepoznatljivosti ne samo bolnice, nego i cijele destinacije – istaknuo je Kovačić.

Tema njegovog predavanja je funkcioniranje zdravstvenih ustanova u uvjetima Covid pandemije.

-Pandemija je katastrofalno utjecala na zdravstveni sustav i zbog toga je moja tema funkcioniranje rehabilitacijskih bolnica koje dobrim dijelom, 30-40 posto prihoda ostvaruju na tržištu zdravstvenih i zdravstveno-turističkih usluga. U protekle tri godine imali smo perioda kada je naš turističko-ugostiteljski dio Minerve bio potpuno prazan šest mjeseci. Na vrhuncu pandemije bili smo proglašeni sekundarnim Covid centrom. Došlo je do masovnog odlaska pacijenata i prekida liječenja, i to pacijenata koji su godinama bili naviknuti dolaziti u Minervu i koristiti naše zdravstveno-turističke usluge. Kroz tri godine, u prosjeku 2 milijuna kuna gotovog novca nedostajalo nam je s aspekta utjecaja pandemije na poslovanje tržišnog dijela – naglasio je Kovačić.

Na stručnom skupu sudjeluje i Marcel Medak, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije koji će prezentirati presjek zdravstvenog turizma danas u Hrvatskoj te njegove potencijale.

-Zdravstveni turizam je po meni jedan od ključnih turističkih proizvoda u većini kontinentalnih županija, a toplice su generator, odnosno lokomotive koje mogu povući kompletan razvoj svih ostalih segmenata turizma na kontinentu – kazao je Medak te dodao da Hrvatska dosad nije u dovoljnoj mjeri koristila potencijale geotermalnih izvora.

-Geotermalna voda kao obnovljiv izvor energije, osim u zdravstvene, nedvojbeno se treba koristiti i u energetske svrhe, s ciljem smanjenja fiksnih troškova. Imamo već u Hrvatskoj primjera gdje se to radi, ali mi želimo da takvi primjeri dobre prakse budu prepoznati i u ostalim dijelovima Hrvatske, kako bi se ekološki osvješćivalo pojedine destinacije, ali isto tako smanjivali fiksni troškovi poslovanja koji su danas jako veliki i opterećuju tekuće poslovanje većine tih zdravstvenih ustanova – zaključio je.

Tijekom tri dana Aquafesta u Varaždinskim Toplicama održat će se sajmovi i radionice, posjetitelji i građani uživat će u plesu nimfi, povorci Rimljana, prikazima rimskih žrtava, natjecanju u kuhanju rimskog kotlića te jedinstvenoj trail utrci Putevima rimskih legionara.

1 — 17
2 — 17
3 — 17
4 — 17
5 — 17
6 — 17
7 — 17
8 — 17
9 — 17
10 — 17
11 — 17
12 — 17
13 — 17
14 — 17
15 — 17
16 — 17
17 — 17
03.06.2023
Grad Varaždinske Toplice

Ostale Novosti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content