Menu

Počinju 30. Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, ove godine i veliki jubilej – 180 godina od povijesnog govora u Hrvatskom saboru

U Varaždinskim Toplicama od 4. do 6. svibnja održavaju se 30. Kukuljevićevi dani koji će ove godine biti u znaku jubileja.

Naime, osim što se ove godine održavaju 30. puta, obilježava se i 180. godišnjica od povijesnog govora na hrvatskom jeziku kojeg je 2. svibnja 1843. po prvi puta u Hrvatskom saboru održao Ivan Kukuljević Sakcinski.

Program Kukuljevićevih dana počinje u četvrtak u 8 sati kod pošte u Varaždinskim Toplicama promocijom prigodne razglednice i poštanskog žiga povodom ove jubilarne 180. godišnjice, a nastavlja se u 10.30 sati paljenjem svijeća na grobu Antuna Kukuljevića Sakcinskog koji je pokopan upravo u Varaždinskim Toplicama.

S početkom u 18 sati u Kongresnoj dvorani hotela Minerva bit će održana svečana akademija čime će Kukuljevićevi dani biti službeno otvoreni, a prigodnim programom sudjelovat će i djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola te KUD Toplice.

U petak s početkom u 11 sati u banketnoj dvorani hotela Minerva bit će održan znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda, a u 19.30 sati u župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama nastupit će učenici Glazbene škole iz Varaždina.

Povodom 180. godišnjice prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru u malom parku kod spomenika jeziku u subotu u 11 sati bit će otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

30. Kukuljevićevi dani održavaju se u organizaciji Grada Varaždinskih Toplica i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

02.05.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content