Menu

Podizanjem klopoteca na Višogradu obilježen početak priprema za berbu grožđa

Toplička Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin i ove je godine, već tradicionalno, organizirala podizanje klopoteca, čime se označio početak priprema za berbu grožđa.

Osnovna funkcija klopoteca je rastjerivati ptice koje se vole počastiti sočnim bobicama. Ove godine klopotec je ponovno bio podignuti na brdu Višograd, a domaćin je bio predsjednik Udruge vinogradara i voćara, Josip Posavec.

Kako je istaknuo Posavec, ovo je 14. put da Udruga organizira podizanje klopoteca. Od toga, jednu godinu nije bilo održano i to zbog strogih zabrana u vrijeme korone.

– Manifestacija se inače održava redovno, ovo je sada 11. puta da sam ja domaćin. Do sada nisam bio predsjednik, no jedan sam od osnivača udruge i 23 godine sam aktivan član udruge, a sada i predsjednik – rekao je Posavec, te dodao da Udruga podržava sve manifestacije koje se organiziraju u Varaždinskim Toplicama.

– Mi podržavamo njih, oni nas. Oni nas malo financijski, mi njih malo fizički i sa raznoraznim događanjima – rekao je Posavec te istaknuo kako je sada na redu Lovrečevo Fest, koje se u Varaždinskim Toplicama održava od 11. do 13. kolovoza.

Kakva su pak predviđanja za ovogodišnju berbu grožđa, predsjednik Posavec istaknuo je kako je to vrlo dobro pitanje jer nitko još ne zna odgovor na to.
– Silne kiše i ogromna vlaga doprinijele su tome da su se već pojavile neke bolesti čak prije cvatnje. Ovo je specifična godina. Ja osobno sam špricao 11 puta i još ću jedanput do prije berbe. Inače je naš maksimalan broj špricanja bio 7 do 8 puta i to unatrag 10 godina. No, s obzirom na ekstremne uvjete i silnu vlagu, zaštita je bila neophodna više puta nego inače. I bez obzira na to, neki naši vinogradari imaju probleme s bolestima – rekao je Posavec.

Uz Grad Varaždinske Toplice, manifestaciju podizanja klopoteca podržava i Turistička zajednica Grada Varaždinske Toplice.
– Mi kao Turistička zajednica podržavamo sve manifestacije na području Grada pa tako i ovu, i vjerujem da se iz takvih manifestacija može izroditi i turistički proizvod – rekla je predsjednica TZ-a Lana Husnjak, koja je pohvalila Udrugu vinogradara i voćara kao jednu od najaktivnijih udruga na području Grada.

Da zbilja jesu među najaktivnijima, potvrdila je i gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, Dragica Ratković.
– Udruga vinograda i voćara čuvari su vinogradarske i voćarske tradicije na našem području. Vidi se da se trude i organizacija njihovih manifestacija je uvijek na visokom nivou. Da ne spominjem da se uvijek uključuju u sve manifestacije koje se održavaju na području Grada Varaždinske Toplice i uvijek su nam podrška. Zbilja jesu jedna od najaktivnijih Udruga na području našega grada i moram ih za to i pohvaliti – rekla je gradonačelnica Ratković.

1 — 12
2 — 12
3 — 12
4 — 12
5 — 12
6 — 12
7 — 12
8 — 12
9 — 12
10 — 12
11 — 12
12 — 12
31.07.2023
Grad Varaždinske Toplice

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Prihvaćam kolačiće

Skip to content